Цените на някои от най-търсените стоки на изплащане у нас са паднали през последната година благодарение на бързото развитие на технологиите, заради което производителите могат да предложат по-ниски цени. Така телевизор, който през първата половина на 2017 година струваше 1500 лева, сега може да бъде купен за 1000 лева. Също така хладилник, който сега е на цена около 500 лева, година по-рано беше 650 лева.

Това показват изчисленията от новото издание на популярната класация "Топ 10 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси за първата половина на 2018 година. Тенденцията е в сила при 7 от топ категории продукти, купувани на изплащане в периода януари-юни 2018 година. Това са смартфони, телевизори, перални, хладилници, готварски печки, климатици и обзавеждане за спални.

През месеците преди Световното първенство по футбол сред най-често купуваните на изплащане стоки са телевизорите. Изследването показва, че месец преди Мондиала са били подадени около 30% от всички заявление за финансиране на покупка на изплащане на такива.

Също така потребителите у нас тази година са имали интерес към по-големи устройства с по-добри картина и звук. Най-търсените телевизори споре класацията са с диагонал на екрана от 49 инча и предлагат HD картина.

Най-търсените на изплащане смартфони, които влизат в класацията, пък са в ценовия диапазон 450-500 лева, като те разполагат с по-мощни процесори, по-висока резолюция и камера от предходните най-търсени модели.

Същата тенденция се наблюдава и при хладилниците: най-търсеният модел в периода януари-юни 2018 г. е на средна цена 480-530 лева. През първата половина на 2017 година хората кандидатстваха най-често за финансиране на хладилници на цена 450-500 лева, но с по-ниски характеристики. Новият победител е с обем 295 литра и отделен фризер, разположен в долната му част. Година по-рано победителят беше с обем 253 литра, по-малки размери и вградена камера.

Друга стока с по-високи характеристики е победителят в категория "Дивани". Той струва средно 900-950 лева, което е много близко до победителя през първата половина на 2017 г., който струваше 850-900 лева. В същото време новият най-търсен модел е с по-големи размери и е произведен от по-луксозни материали като кожа.

Най-често стоки на изплащане си вземат хора на възраст между 20 и 29 години, като търсените от тях стоки са предимно смартфони и лаптопи. Втори по активност са тези между 30 и 39 години, които си пазаруват най-често смартфони, телевизори, дивани и обзавеждане за спалня.

Мъжете си купуват най-често телевизори, лаптопи и смартфони, докато дамите са подали най-много заявления за дивани, матраци и обзавеждане на спарня, както и за готварски печки.

"Топ 10 на изплащане" има за цел да покаже картината на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на над 150 000 стоки, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през първата половина на 2018 година. Около 60% от тях са за 10-те най-търсени стоки.