Смартфоните и телевизорите са най-често купуваните на изплащане стоки у нас. Докато потребителите у нас се ориентират към телефони със същата средна цена, както през миналата година, то предпочитаните телевизори са по-евтини. Това показват данните от проучването "Топ 10 на изплащане" на БНП Париба Лични финанси.

"Интересна тенденция е, че най-търсеният смартфон през първото полугодие на този година е на същата средна цена като победителя година по-рано, докато телевизорът е с 30% по-евтин от миналата година. Въпреки това, тазгодишните победители са с много по-добри характеристики, отколкото през 2018 година", се посочва в проучването.

Резултатите сочат още, че българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели. Така за първите шест месеца на годината потребителите са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня.

Все пак лидери остават смартфоните и телевизорите, като 35,7% от подадените заявления за закупуване на стоки на изплащане са били за стоки в първата категория, а 21% - за такива от втората категория.

Що се отнася до мобилните телефони, най-търсените модели са на средна стойност между 460 и 500 лева. Сред важните характеристики, които се търсят, са голям Ultra HD 6,3-инчов екран и мощен процесор. Най-ценните му характеристики са двойна 20+2 MPX камера и предната 24+2 MPX камера.

"Най-често смартфони на изплащане си купуват хора до 30-годишна възраст. Например, 68% от исканията, подадени от 18-20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20-29-годишни числото е 47%. Това показва, че смартфонът е стандартната първа покупка на вноски за младите българи, които правят първите си стъпки в използването на финансови продукти", посочват от БНП Париба Лични Финанси.

Що се отнася до телевизорите, данните показват, че българите предпочитат 43 "4K Ultra HD телевизори, с резолюция 3840 x 2160. Те са на средна цена 670-720 лева и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и USB портове и висококачествена звукова система.

Снимка 438407