В Русия продължава да расте делът на кредитополучателите, които изпитват затруднения с изплащането на заеми, както и тези, които всеки месец трябва да отделят половината от доходите си за изплащане на кредитите си. До това заключение стигнаха анализатори на услугата Credit Assistant (част от групата за финтех услуги CosmoVisa) въз основа резултатите от проучването, пише Lenta.ru.

От август до октомври делът на руснаците, които се затрудняват да обслужват кредити, се е увеличил с 6 процентни пункта, до 22 на сто. Делът на хората, които периодично пропускат своя график за погасяване, също се е увеличил - 17 процента от анкетираните съобщават за това през август, спрямо 21 процента през октомври.

В момента 18% от гражданите харчат повече от половината от месечните си доходи за изплащане на дълг по кредити (срещу 16% два месеца по-рано). Повече от една трета от анкетираните (42 процента) харчат от 10 до 30 процента от доходите си за плащания всеки месец, а 24 процента от анкетираните харчат 30-50 процента от доходите си. В същото време делът на тези, които отделят до 10 на сто от доходите си за погасяване на кредити, е 12 на сто, а 4 на сто от гражданите са принудени да дават над 80 на сто от доходите си. Експертите отбелязаха ръст във всички категории.

Според Федералната служба за съдебни изпълнители (FSSP) през последната година също се наблюдава рязко увеличение на броя на руснаците, които просрочват заемите. През януари-септември 2023 г. цифрата се е увеличила с 22 процента, до 21,1 милиона души. Освен това общата сума на дълговете за погасяване достигна 2,9 трилиона рубли, което е с 300 милиарда повече от година по-рано.

Александър Сафонов , професор във Финансовия университет към правителството на Русия , по-рано предупреди , че нивото на дълг сред населението изглежда прекалено високо.