Националната агенция за приходите поиска допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

В официално писмо до Международния консорциум на разследващите журналисти от ведомството иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната. Целта е да бъдат възложени данъчни проверки.

От НАП могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци.

От Приходната агенция ще сравнят данните по досиетата "Пандора" с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната ни получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница.

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Той опроверга информацията по разследването Pandora Papers

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора".

Установено е, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не се споменават в подадените от него имуществени декларации.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, той е бил депутат от ДПС в 42-ия парламент и директор на ДАНС.

КПКОНПИ погва Пеевски заради Pandora Papers

КПКОНПИ погва Пеевски заради Pandora Papers

Възложен е анализ на всички декларации за имущество на бившия депутат

Правилникът на Народното събрание обаче забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Сегашните разкрития доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Министерският съвет ще проучи информацията

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.