Alibaba е в преговори с компанията за споделено пътуване Grab Holding, като целта на втората е да привлече инвестиция в размер на 3 млрд. долара, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Това е трети рунд на финансиране в транспортния бизнес, а Alibaba по всяка вероятност ще се сдобие с пакет акции, притежавани понастоящем от Uber.

Ако сделката се финализира, това ще е най-голямата инвестиция на Alibaba в Югоизточна Азия за последните четири години - предишното значително вложение на гиганта беше в Lazada през 2016 г., когато той купи контролния пакет в компанията за сумата от 1 млрд. долара.

За Alibaba няма криза: приходите и печалбата ѝ са над очакванията

За Alibaba няма криза: приходите и печалбата ѝ са над очакванията

Даже подразделението ѝ за дигитални услуги не губи толкова средства, колкот се очакваше

Сред причините Alibaba да стане собственик в Grab вероятно е достъпът до данните на милиони потребители в осем държави, както и до разрастваща се флотилия от коли за доставки на стоки и до дигиталния портфейл на компанията. Това ще е особено полезно именно за подразделението ѝ Lazada, което изостава пред подкрепяната от Tencent Shopee.

На фона на плановете на Alibaba да вложи средства в Grab, много от инвеститорите на оценената на 14 млрд. долара компания я напускат в контекста на "най-голямата ѝ криза", както нейният главен изпълнителен директор я определи. Същевременно тя може да затъне още повече, ако до 2023 г. не стане публична, тъй като тогава ще дължи 2 млрд. долара на Uber.

Alibaba и JD подобриха рекорда за поръчки с $136 милиарда на китайски шопинг празник

Alibaba и JD подобриха рекорда за поръчки с $136 милиарда на китайски шопинг празник

Така те подобряват рекордите за дневни продажби и внасят оптимизъм за настроенията на потребителите

А до продажбата на акциите, собственост на базираната в Сан Франциско компания, ще стане факт заради съвет на SoftBank, която я подтикна да продаде ценните книги на останалите компании за споделено пътуване. Сред тях Uber притежава такива на китайската Didi Chuxing и руската Yandex. Самата Uber обяви още през април, че ще отпише 2 млрд. от тези инвестиции, след като отрасълът претърпя удар заради коронавируса.