Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа - "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ), част от "Еврохолд България", ще придобие специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на германската ERGO. Последната е сред големите застрахователни компании в Европа и е част от един от лидерите в презастраховането в глобален мащаб - Munich Re.

"Евроинс" и ERGO са подписали споразумение като сделката се очаква да бъде финализирана след одобрение от регулаторните органи.

Споразумението предвижда бъдещо сътрудничество между двете страни по сделката, в това число трансфер на ноу хау и възможност ЕИГ да продава застраховки за пътувания с бранда на ERV в Украйна и други страни, в които оперира.

ERV е вторият по големина застраховател в сегмента на туристическите застраховки в Украйна с пазарен дял от 10.7 процента. През 2017 г. украинската компания реализира 5 млн. евро премиен приход и обслужва около 627 000 клиенти.

През последните години "Евроинс Иншурънс Груп" придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно "ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - "Интерамерикан", както и на QBE в България и Румъния. През 2017 г. ЕИГ купи застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк. Също през миналата година компанията придоби и значителен значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО "Евроинс".

"Евроинс Иншурънс Груп" е една от най-големите независими застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа с над 7% пазарен дял в региона. Компанията е фокусирана в предлагането на пълен набор застрахователни продукти в областите: общо, здравно и животозастраховане.

Базираната в София група оперира в 8 европейски страни и обслужва 2.5 млн. клиенти, като притежава дъщерни застрахователни дружества в 4 от тях - България, Румъния, Македония и Украйна.

ERGO Group е една от големите застрахователи групи в Германия и Европа. На глобално ниво групата присъства в повече от 30 страни, основно в Европа и Азия, за нея работят 44 000 души - служители и самонаети застрахователни агенти. През 2017 г. ERGO реализира общ премиен приход в размер на 9 млрд. евро. ERGO е част от Munich Re, която е сред най-големите презастрахователи в света.