Вярването, че именно мащабът е ключът към съживяване на закъсалия банков сектор в Европа, кара основният регулатор на континента да предприеме стъпки, с които да изчисти пътя към трансгранични сделки, пише The Wall Street Journal.

Регулаторът - подразделение на Европейската централна банка - съобщава лично на банките за новия си курс, казват източници на изданието. Но някои от знаците вече са видими и за публиката. ЕЦБ прие с отворени обятия сливането на две средно големи испански банки - Liberbank SA и Unicaja Banko SA. Регулаторът е по-отворен и към предоставянето на повече време за осъществяването на планираните синергии - например, като приема по-малък капиталов буфер през този период.

Промяната в политиката идва в тежък момент за фрагментирания банков сектор в еврозоната. Отрицателните лихви, наложени от ЕЦБ, правят печалбата трудна мисия за банките на континента, тъй като изяждат от маржа върху заемите.

Отдавна се твърди, че именно сливанията са възможен отговор на проблемите. В подкрепа на сделките има и друга причина: само по-големи европейски банки могат да отговорят на конкуренцията от Съединените американски щати. Средната възвращаемост на капитала на европейските банки е около 6%, почти наполовина на тази на американските.

Европейската централна банка все пак разбира, че отрицателните лихви натежават над печалбата на банките и институцията трябва да направи нещо, казва Джером Леграс от Axiom Alternative Investments.

Някои банкери все пак са скептични и не вярват, че ЕЦБ ще предприеме достатъчно гъвкав подход, който да предизвика сливания. Но новият курс може да стимулира сливания от среден размер, особено в твърде разводнените домашни пазари. В Германия има над 1 500 банки, в Италия над 500, във Франция над 400, а в Испания - над 200.

Ключово ще се окаже желанието на ЕЦБ да намали капиталовите изисквания за новосъздадената банка. Немалко сделки бяха провалени, тъй като банките не желаят да искат от акционерите си повече капитал.

Банкерите в Европа искат едно - по-малко банки

Банкерите в Европа искат едно - по-малко банки

Процесът по консолидация на сектора трябва да се забърза