Пазарът на сливания и придобивания в Румъния възлезе на 898 млн. евро през третото тримесечие на тази година, според публични източници и разкрити сделки, анализирани от Deloitte Romania.

Анализът включва сделки със стойност, обявена или оценена между 5 и 500 млн. евро. Транзакциите под този лимит не са счетени за релевантни за румънския пазар на сливания и придобивания, а сделките над този лимит са "мега-сделки, които имат еднократно въздействие, което може да промени тримесечния анализ", посочват от одиторската компания.

"През първите 9 месеца на годината пазарът на сливания и придобивания вече достигна 2 млрд. евро, а още по-забележително е, че общата стойност на пазара не беше постигната поради мега сделки, а благодарение на 6 сделки между 100 и 500 млн. евро.

Исторически, последното тримесечие е най-важното от годината и предвид сделките, които все още са в процес на преговори, очакваме още 1 милиард евро да бъдат пуснати на пазара", каза Йоана Филипеску, партньор на Deloitte Romania M & A.

Средната стойност на оповестена сделка е 56 млн. евро, потвърждавайки тенденцията за увеличаване на стойността на сделките по сливания и придобивания.

Снимка 316898

Източник: Deloitte

5 сделки на стойност над 100 млн. евро са били обявени през третото тримесечие, а 4 от тях са се осъществили, което не е постигнато през последните 2 години, отчитат от Deloitte.

Придобиването от Revetas Capital на хотел "Радисън" и неговия развлекателен комплекс на цена от 177.5 млн. евро бе най-голямата сделка за тримесечието.

Придобиването на Electrica в сделка на стойност 165 млн. евро, бе второто по големина на тримесечието.

Придобиването от страна на Digi Communications на унгарското дъщерно дружество на Invitel беше отлична изходяща сделка в размер на 140 млн. евро, като се има предвид недостигът на румънски компании, които придобиват в чужбина, посочват от Deloitte.

Придобиването от унгарската OTP на Banca Romaneasca за около 100 млн. евро е най-голямата банкова сделка през последните 2 години.