Хърватският производител на сладкарски изделия Kras Group съобщи, че навлиза на пазара у нас в партньорство с българската дистрибуторска компания Delion. В момента "Крас" изнася в България шоколадовата си марка "Дорина". Конкретните финансови подробности относно сделката за момента не са публични.

"Кras непрекъснато работи за подобряване на експортния си потенциал и поради тази причина подписа договор за дистрибуция с българската компания Delion", коментират от хърватската компания в изявление, цитирано от SeeNews.

Kras е един от водещите износители на Хърватия, като повече от половината от продажбите му се дължат на износ. Продуктите на компанияута се предлагат в над 35 страни по света.

Бившият собственик на Chipita придобива контрол над производителя на шоколад ION

Бившият собственик на Chipita придобива контрол над производителя на шоколад ION

Предприемачът Спирос Теодоропулос е на път да създаде нов регионален играч в сектора

Delion, която е част от българската VM Finance Group, има 20-годишен опит във вноса, маркетинга и дистрибуцията на спиртни напитки, вино, тютюневи и захарни изделия в България. 

Снимка 536940

Източник: iStock

"Партньорството ни с хърватския бранд има за цел да запознае българския потребител с качествени шоколадови продукти с добра разпознаваемост в Европа. Част от тях се предлагат на българския пазар от началото на 2023 година, като бизнес стремежът е асортиментът от продукти да се разширява постепенно", коментират от Delion.

Партньорството между Delion и KRAS разчита на дългогодишна локална експертиза на българската компания, иновативни стратегии за растеж и познаване на пазара.

Към момента продуктите на хърватския бранд, които се предлагат на пазара, са общо шест с марката "Дорина" - млечен шоколад; млечен шоколад с лешников крем, с мента, с портокал, лешников крънч и дабъл шоко, като тенденцията е техният брой да бъде увеличаван, за да запознава прогресивно българския потребител с вкусовото разнообразие на хърватската марка.

Портфолиото на дивизия "Захарни изделия" на Delion се развива с бързи темпове, като включва цялостния асортимент на The Belgian, Classic Wheels, а от тази година вече и Dorina, на хърватския KRAS. Нетните печалби на българската компания за 2022 година са с 15% по-високи от тези за 2021 година, като плановете за 2023 година бележат още по-амбициозни ръстове.

По данни на Delion дистрибуцията на шоколадови и захарни изделия през 2022-а и 2023 година бележи ръст спрямо регистрирания през 2020 година спад в резултат на наложения локдаун в следствие на пандемията.

 Производителят на захарни изделия BG LINE строи завод за 18 милиона лева във Враца

Производителят на вафли "Хели" строи завод за 18 милиона лева във Враца

Очаква се комплексът да бъде изграден до 12 месеца