Цената на земеделската земя във Великобритания е спаднала през последните 12 месеца, но стойността й остава с 10% над нивото от преди 5 години. Това показват данни на консултантската компания Carter Jonas, цитирани от електронното издание FarmingUK.

Средната цена на акър (около 4 дка, бел. ред.) обработваема земя е намаляла до 8564 паунда през третото тримесечие на 2019 г. - с 1,2% под нивата от второто тримесечие и с 4,7% под тези от третото тримесечие на 2018 година.

При пасищата се отчита известно поскъпване от 0,8% на тримесечна база до 6831 лири за акър, но на годишна база цените са средно с 0,2% под тези от третото тримесечие на миналата година.

Каква е цената на земеделската земя и рентата в България

Каква е цената на земеделската земя и рентата в България

Данни на националната статистика за 2018 година

От началото на 2019 г. до края на септември на пазара са предложени официално за продажба 83 хил. акра земеделска земя - с 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

От Carter Jonas прогнозират, че до края на годината показателят ще достигне 110 хил. акра, което е доста под най-ниския резултат, регистриран през 2014 година.

Картината обаче може да се промени драстично след излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз на 31 октомври, коментира sinor.bg.

"Трудно е да се каже как ще реагира пазарът, когато напуснем ЕС на 31 октомври със или без споразумение, така че нашата прогноза може да се промени в значителна степен. Несигурността води до сдържаност у част от купувачите да предприемат мащабни капиталови инвестиции, но не липсват и мотивирани личности. Ограниченото предлагане на земеделска земя пък стабилизира стойността й", казва Андрю Фолоус, директор на отдела за селските територии в консултантската компания.

С колко поскъпна земеделската земя за 10 години?

С колко поскъпна земеделската земя за 10 години?

Инвестицията в такъв актив е донесла доходност от 12%

Цените на земеделската земя зависят от местоположението, но парцели с удобен достъп и активи с допълнителни източници на доход продължават да бъдат търсени и привличат силен интерес, споделя експертът.

"След разхлабването на правилата за промяна на предназначението преобразяването на стопанските сгради в жилищни, служебни, промишлени и дори енергодобиващи това се оказа привлекателен начин за получаване на допълнителни приходи в период на несигурност", коментира Фолоус.