Руският ритейлър "Лента" обяви, че е сключил споразумение за закупуване на веригата супермаркети Billa Russia GmbH за 215 милиона евро. Сделката ще бъде платена в брой.

"Лента" планира да интегрира 161-те придобити супермаркети, логистичната инфраструктура и служителите на Billа Russia. Веднага след като магазините от веригата бъдат прехвърлени под бранда "Лента", търговската марка Billa Russia ще престане да съществува, предупреди търговецът.

В резултат на това придобиване "Лента" ще се превърне във втория по големина играч по броя на супермаркетите на руския пазар за търговия на дребно, пише interfax.ru.

Придобиването също така ще ускори експанзията на компанията в Москва, като придобие разработени търговски обекти с отлично местоположение и високо ниво на продажбите. В резултат на сделката общият дял на Lenta на пазара на дребно на храни в Москва и Московска област ще бъде приблизително 3%.

Освен това се очаква покупката на веригата Billa Russia да допринесе значително за растежа на продажбите и финансовите резултати на "Лента".

Очаква се сделката да приключи през лятото на 2021 г., ако бъде одобрена от Федералната антимонополна служба на Русия.

В момента веригата Billa Russia оперира супермаркети с обща търговска площ от 138 051 квадратни метра, като преобладаващото мнозинство от тях се намират в Москва и Московска област; логистичният разпределителният център се намира в Биково (Московска област).

Придобиването на супермаркетите Billa Russia ще ни даде достъп до зряла верига магазини с постоянен поток от клиенти, включително в централните квартали на Москва, и ще ни позволи да удвоим общия брой на супермаркетите "Лента". Както и възможността за разширяване на онлайн доставките за цялата територия на Москва, което е част от нашия амбициозен план за значителното развитие на онлайн бизнеса през следващите години ", каза Владимир Сорокин, генерален директор на компанията.

"Преминаването към номер две в списъка на операторите на супермаркети в най-големия и богат руски мегаполис подкрепя стратегическите цели, които обявихме на скорошния ни Ден на инвеститорите. Освен това сделката потвърждава намерението ни да играем активна роля в развитието на сектора на търговията на дребно с храни ", добави Сорокин.

"Лента" е най-голямата верига хипермаркети в Русия и четвъртият най-голям търговец на дребно по отношение на приходите. В края на март компанията управлява 394 магазина, включително 254 хипермаркета и 140 супермаркета.

Приходите на компанията през първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 1,2%, до 107,3 ​​млрд. рубли ( днешен курс 89,9 рубли = 1 евро, бел. ред.), включително приходите от хипермаркети на дребно - с 1,7%, до 96,19 млрд. рубли, приходите на дребно на супермаркетите са намалели с 1,1%, до 9,691 млрд. рубли.

Купувачът не разкри финансовите резултати на руския бизнес на Billa. Според аналитичната система " SPARK-Интерфакс " приходите на търговската верига в страната през 2020 г. са намалели с 3,7%, до 47,97 млрд. рубли.

Стратегията на "Лента" предвижда увеличаване на търговските площи с 1,5 милиона квадратни метра през следващите години (приблизително удвояване) и този растеж ще бъде осигурен главно благодарение на супермаркети и магазини. Благодарение на закупуването на руските магазини на Билла, "Лента ще удвои своята верига от супермаркети до 301 обекта.

Първият пилотен супермаркет "Лента" е открит в Москва през 2013 г. През 2015 г. първите супермаркети на търговеца на дребно се отвориха в Санкт Петербург, а през 2016 г. компанията разшири формата извън тези два региона. Бившият главен изпълнителен директор на "Лента" Ян Дънинг заяви в началото на 2017 г., че вижда потенциал за разширяване на веригата супермаркети в 500-700 магазина в дългосрочен план.

Най-големият оператор на супермаркети в Русия е X5 Group, която управлява веригата "Кръстопът". В края на март веригата включва 940 супермаркета с търговска площ от 1,02 милиона квадратни метра. Приходите на "Кръстопът" през първото тримесечие възлизат на 82,84 млрд. рубли (ръст от 5,4%).