Канадският милиардер Лорънс Строл, който е едно от големите имена във Формула 1, официално постигна сделка за закупуването на част от закъсалия автомобилен производител Aston Martin.

Консорциумът, зад който стои Строл, ще плати 182 милиона паунда или 239 милиона долара за дял от 16,7% от. Тази стъпка "незабавно ще подобри ликвидноста и да намали рисковете", посочват от Aston Martin, цитирани от Bloomberg.

"Това идва след разочароващото представяне на бизнеса през 2019 година", казват още от производителя.

Строл, който е собственик на един от отборите във Формула 1, спечели подкрепата на борда на Aston Martin, след като другият гандидат - китайската Geely, даде заден за сделката.

Споразумението ще отключи необходимо за производителя финансиране, което ще му помогне за изграждането на първия си SUV модел DBX. Амбицията на компанията е той да се превърне в източник на печалба за Aston Martin.

Лорънс Строл е собственост на отбора Racing Point F1 Team, който стана част от шампионата Формула 1 от тази година. Състезателите на тима са Серхио Перес и Лорънс Строл, който е син на канадския милиардер.

Строл има нетно богатство от над 2 милиарда паунда или 2,6 милиарда долара, като в портфолиото му влизат брандове, като Pierre Cardin, Ralph Lauren и Tommy Hilfiger.