Telenor Group се е споразумяла да продаде 100% от базираната в Сърбия банка "Telenor Banka" на чешката инвестиционна група PPF Group, предава SeeNews. Новият собственик трябва да придобие и телекомуникационния бизнес на норвежката компания в Централна и Източна Европа.

През 2017 г. Telenor подписа за продажбата на финансовата институция с фонда River Styxx Capital ("Ривер Стикс Кепитал"), ръководен от родения в Албания българин Елвин Гури. В началото на 2018 г. обаче стана ясно, че сръбската централна банка е блокирала сделката.

Сръбската банка на Telenor става българска

Сръбската банка на Telenor става българска

Роден фонд придобива 85% от нея

Продажбата на Telenor Banka също трябва да премине през одобрението на централната банка, както и на антимонополните органи в Сърбия и Черна гора. Финансовата институция е собственост на Telenor от 2013 г., когато тя придоби 100% от KBC Banka. Към момента банката има над 390 000 клиента.

PPF Group работи в 22 държави на три континента и е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа. През март стана ясно, че групата ще закупи активите на Telenor за 2,8 милиарда евро. Сделката включва телекомуникационните операции в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

Месец по-рано шведската Modern Times Group (MTG) заяви, че ще продаде 95% от "Нова телевизия" на PPF, като транзакцията оцени 100% от "Нова" на 185 милиона евро.