Руският енергиен гигант Роснефт приключи сделката по придобиването от италианската компания Eni S.p.A на 30-процентен дял в концесията за разработката на газовото находище Zohr на средиземноморския шелф на Египет.

Стойността на сделката е 1,125 милиарда долара. Компания също така ще компенсира Eni за своя дял от направените досега разходи по проекта се казва още в съобщението на Роснефт.

С придобития дял руската компания става участник в проекта по разработката на най-голямото находище от природен газ в дълбоководния шелф на Египет заедно с Eni (60%) и BP (10%).

Газовото находище Zohr - едно от най-големите в района на Средиземно море, е открито през 2015 година от компанията Eni. Неговата площ е 231 квадратни километра, а проучените геологични запаси се оценяват на над 850 милиарда кубични метра.

Както отбелязват от Роснефт, в хода на реализацията на проекта компанията ще натрупа значителен опит в усвояването на подобни шелфови находища. А участието в разработката и експлоатацията на находището ще укрепи позициите на компанията на стратегически важните пазари в Европа и Близкия изток.

По думите на шефа на Роснефт, Игор Сечин, придобиването на дял в концесията за газовото находище Zohr, компанията влиза в проект на световно ниво.