След като втората по големина икономика в света отчете спад в растежа си през миналата година, корпорациите в страната насочиха погледа си навън и започнаха да търсят подходящи алтернативи за инвестиции. Само от началото на годината те успяха да изхарчат милиарди в желанието си да придобият редица чуждестранни фирми, повечето от които от Щатите.

От Вашингтон обаче изглежда са притеснени от амбициите на Пекин и са решили да предприемат мерки. Специална комисия, разглеждаща икономическите отношения между Щатите и Китай, предупреждава, че експанзията на азиатската страна може да е заплаха за националната сигурност.

Експертите в нея обвиняват Пекин, че използва огромни държавни предприятия, за да постига целите си зад граница.

"Съществува висок риск от това, че при придобиванията тези дружества използват похвати, които могат да бъдат заплаха за националната сигурност", се посочва в доклад на комисията, цитиран от CNN Money.

Само за първите няколко месеца на 2016 година сключените от китайски инвеститори сделки надхвърлят 108,5 милиарда долара, което е над отчетените 106 милиарда долара за цялата 2015 г., показва проучване на анализаторската фирма Dealogic.

Общо сделките за първите четири месеца на годината бява 281 в сравнение с 611 за всичките 12 месеца на предходната. Най-голямата от тях продължава да бъде тази между китайското държавно дружество ChemChina и швейцарския гигант в агробизнеса Syngenta, възлизаща на 48 милиарда долара.