Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е близо до сключване на сделка за закупуване на голяма партида пътнически самолети Boeing, които да бъдат използвани от новата национална авиокомпания на страната, която предстои да се сформира. Това съобщи The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на информирани източници.

По данни на някои от тези източници, общата сума на поръчка може да достигне 35 милиарда долара, а броят на поръчаните самолети може да бъде 100 броя или повече.

Официално съобщение за тази сделка се очаква да бъде направено през следващите дни, твърдят източници на WSJ, и то вероятно ще съвпадне с представянето на новата национална авиокомпания, за която основно ще са предназначени новите самолети.

Според предварителните данни, сред поръчаните самолети ще има и широкофюзелажни модели, които по-често се използват за полети на дълги разстояния.

Саудитските власти всъщност анонсирах планове за създаване на нов въздушен превозвач още през 2021 година. Стартирането му представлява част от програма за диверсификация на икономиката на страната, която разчита основно на добива на петрол.

Саудитските власти смятат, че създаването на втори национален авиопревозвач може да допринесе страната да стане глобален бизнес център, освен че ще се конкурира с други авиокомпании в региона.

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Фактическите доставки за януари-март възлизат на 95 самолета