Технологичният гигант Google е все по-близо до поглъщането на HTC. Производителят на потребителска електроника от Тайван съобщи, че ще спре търговията с акциите си утре, в очакване на "голямо обявление".

Наскоро тайванската компанията съобщи, че води преговори за поглъщане с Alphabet (компанията-майка на Google), които са на финален етап. По всичко изглежда, че придобиването ще стане официално.

Двете компании вече имат близки отношения - те заедно произвеждат смартфоните Google Pixel и Pixel XL. Американският гигант прави софтуера, а тайванската фирма създава хардуера. Моделът на Pixel за 2017 г. изглежда също е произведен от HTC, докато Pixel XL най-вероятно ще е дело на LG.

Ако купи HTC, Google ще събере хардуера и софтуера в производството на смартфони и ще се превърне в един от значимите играчи на този пазар. Настоящата цена на тайванската компания е около 1.9 млрд. долара - сума, която е незначителназа разполагащата с около 100 млрд. долара Google.

Друг факт, който ги сближава е, че бившият главен дизайнер на HTC Vive VR Клод Зелуегър вече е в Google, работейки по системата за виртуална реалност на технологичния гигант.

Все още не е ясно какво иска да купи технологичният гигант от тайванската компания - дали само бизнеса със смартфони, или само подразделението за виртуална реалност (считано за най-перспективно). Поглъщането на цялата компания засега се счита за малко вероятен сценарий.

Интересен факт е, че Google има намерение да развива и разширява своето собствено хардуерно подразделение, което никак не се връзва с евентуално придобиване на смартфоните на HTC.

Ситуацията на тайванската компания никак не е розова: тя от няколко години работи на загуба и въпреки високите постижения на последния си флагман U11, едва ли ще оцелее дълго без външна помощ.

HTC е доказан производител на смартфони и един от пионерите в развитието на Android. Преди 5 години това бе четвъртата най-продавана марка смартфони в света с пазарен дял от около 9%, но не успя да издържи на конкуренцията на Samsung, Apple и китайските конкуренти Huawei и Xiaomi. Настоящият пазарен дял на тайванския производител е по-малко от 1%.

Проблемите на тайванската компания и ниската цена на акциите й правят придобиването й в настоящия момент много подходящо. Като се прибавят добрите отношения между двете компании и общите им цели във виртуалната реалност, това прави сделката още по-вероятна.