Германският автомобилен гигант Volkswagen официално сключи сделка за придобиването на 50% дял в китайският производител на електромобили Anhui Juanghuai Automobile Group Holdings (JAC Motors). С тази стъпка компанията затвърждава позицията си като световен лидер в сектора.

Транзакцията ще бъде финализирана на 31 юли, като официални данни за стойността ѝ не се посочват, но според запознати тя е в размер на 3,5 милиарда долара. След потвърждаването ѝ акциите на китайската JAC Motors поскъпнаха с 10%, а пазарната ѝ капитализация нарасна до около 17 милиарда юана или 2,4 милиарда долара.

От своя страна Volkswagen поглежда към възстановяващия се най-голям автомобилен пазар в света в момент, в който тези в Европа и САЩ все още са тежко засегнати от коронакризата. Също така германската компания е сред първите, които ще се възползват от разхлабената политика на Пекин за чуждестранни инвестиции, пише Bloomberg.

Volkswagen купува 50% от китайски производител на електромобили

Volkswagen купува 50% от китайски производител на електромобили

Компанията ще придобие и производител на батерии от Поднебесната империя

Германската група предприема тези действия скоро след като BMW пристъпи към поемане на контрола над джойн-венчъра си с Brilliance China Automotive. JAC е най-малкият партньор за Volkswagen в Китай засега. Европейският гигант работи на пазара в страната още със SAIC Motor и China FAW.

Въпреки това след сключването на сделката според нейните условия Volkswagen може да придобие до 75% от съвместната компания, която до 2029 година трябва да има капацитет от 400 000 произведени автомобила годишно.

Anhui Jianghuai е изцяло държавна към момента, а сред основните ѝ активи е 25,23% от JAC, която има пазарна капитализация от $1,84 млрд. VW планира да инвестира в нов производствен капацитет за производство на автомобили върху платформата за електромобили на компанията MEB.