По-малко от половин година след като стана ясно, че турската здравна група "Аджъбадем" възнамерява да продаде бизнеса си в България, сега изглежда излизането й от пазара у нас се отлага. Според информация на "Капитал", позоваващ се на свои източници, свързани със сделката, основният акционер в болничната верига се е отказал от продажбата.

В информацията като основна причина за това решение се посочва стабилизирането на турската икономика, заради което за компанията вече не е толкова важно привличането на свеж капитал.

По думите на запознати от ръководството на болничната верига са съобщили на екипа си решението в писмо, в което се посочва, че подобряването на факторите в турската финансова стабилност и намаляващият валутен риск са били причина собствениците да се откажат от евентуална сделка и продажба на бизнеса си в България.

През 2016 година групата на "Аджъбадем" купи болница "Токуда" в София и здравните заведения "Сити Клиник", както и два медицински центъра в Бургас и във Варна. Сделката тогава беше на стойност от 125 милиона евро, като с нея "Аджъбадем" се превърна в най-големия частен доставчик на здравни услуги у нас.

Веригата е част от инвестиционния фонд IHH. През миналата година последният беше в ситуация на сериозни финансови затруднения, след като акциите му поевтиняха значително заради срива на турската лира.

Турската "Aджъбaдeм" напуска България, продава "Токуда" и "Сити Kлиник"

Турски здравен гигант напуска България, продава ключови болници

Компанията майка се нуждае от свежи финанси заради срива на лирата

В резултат на това стана ясно, че от фонда обмислят да намалят разходите си и да привлекат свеж капитал чрез продажбата на активи. Самото българско дружество "Аджъбадем Сити Клиник" от своя страна е на загуба за 2016 и 2017 година в размер на над 24 милиона лева.

В българската компания освен турската верига "Аджъбадем" участие имат и Иван Ангелов, който е собственик на най-големия производител на птиче месо в страната "Градус", както и бизнесменът Петър Дудоленски.

62% от дружеството се управлява от турските собственици, а 23% са в ръцете на българските акционери.