Клиентите на "УниКредит" на българския пазар ще могат да ползват застрахователни продукти, предлагани от "Алианц България". От началото на октомври те ще имат достъп до такива в областта на общото застраховане и животозастраховането.

През юни месец групата на италианската UniCredit и Allianz сключено споразумение за партньорство в тази посока, което покрива пазарите в Централна и Източна Европа, на които те развиват дейност.

Днес официално беше подписано споразумението от ръководителите на двете компании в България Ленов Хампарцумян и Енрико Минити от "УниКредит Булбанк" и Александър Проценко и Павлин Петков от "Алианц България".

Освен, че ще бъдат предлагани вече популярни продукти на застрахователното дружество, двете финансови институции ще разработват съвместно и нови такива, които ще се предлагат на пазара в България и в региона, стана ясно по време на официалното събитие, на което беше подписано партньорството.

"Със забогатяването и развитието на страната ни се надяваме, че ще предложим на клиентите си нещо, което ще се превърне в пробив на пазара", заяви главният изпълнителен директор на "УниКредит" Левон Хампарцумян.

Той припомни, че това не е първото сътрудничество на двете компании, като техните партьорски отношения започват още през 2000 година със сделката за покупката на "Булбанк". Тогава консорциум между италианската UniCredit и немската застрахователна група Allianz беше избран за купувач на банката.

"Ще се опитаме да предизвикаме промени на пазар, на който застрахователните услуги не са много популярни", допълви Хампарцумян.

По думите на председателят на "Алианц България" Александър Проценко идеята на съвместната работа ще бъде на клиентите да бъдат предлагани познати и нови застрахователни продукти по достъпен начин. Те ще могат да бъдат намерени, както в клоновата мрежа на банката, така и онлайн. 

Проценко допълни, че компанията ще започне с предлагането на малък брой продукти, като портфолиото ще бъде допълвано в следващите месеци.

"Някои от новите такива ще бъдат разработени на регионално ниво, а други - на локално такова", обясни той.

Те ще бъдат предлагани освен на българския пазар още в Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия.