Уолстрийт имаше много очаквания към 2023 г. Поглеждайки назад 12 месеца по-късно, е ясно, че много от тях не се оправдаха.

Разбира се, това не е толкова необичайно. Стратезите и икономистите от Уолстрийт в исторически план са вършили лоша работа, предвиждайки какво е точно зад ъгъла.

Но докато тези експерти продължават да обсъждат защо рецесията, която се смяташе за почти неизбежна, така и не се материализира или как инфлацията успя да се забави толкова драстично, без значително покачване на безработицата, екип от стратези в TSLombard състави списък от 10 от най-популярните прогнози за 2023 г., които в крайна сметка така и не се сбъднаха.

Тъй като стратезите на Уолстрийт бързат да преразгледат своите прогнози за 2024 г., за да отчетат мощното рали, което тласна S&P 500 до 25 пункта от рекордния му връх при затваряне от 3 януари 2022 г., списъкът предлага полезно напомняне, че анализаторите не винаги познават. S&P 500 се търгуваше на 4756 в сряда, според данни на FactSet.

Единствените печеливши на Уолстрийт са… стажантите - някои печелят $20 000 на месец

Единствените печеливши на Уолстрийт са… стажантите - някои печелят $20 000 на месец

Заплатите на стажанти в хедж фондове се е увеличило с 29% в сравнение с миналата година

Така че, не приемайте твърде сериозно прогнозите на Уолстрийт за това, което може да се случи следващата година.

  • Нямаше рецесия в САЩ

"Насочвайки се към 2023 г. с обърната крива на доходност, 425 базисни пункта затягане на Фед зад нас и реални лихвени проценти в ограничена територия, консенсусът се измести към приблизително 70% шанс за рецесия (макар и лека). Вероятността за рецесия в САЩ на Bloomberg скочи до 100% през август 2022 г. и остана там, докато данните спряха да се публикуват през юни 2023 г.

"Икономиката обаче беше по-устойчива на повишения на лихвените проценти, отколкото ние и консенсусът очаквахме. Това се дължи на дългата продължителност на дълга на САЩ, както и на големия положителен фискален импулс и свързаните с него високи нива на нетно богатство. Не само че не получихме рецесия, но третото тримесечие на 2023 г. растежът достигна 5,2%. През 2024 г. се очакваше растежът да се забави, но мекото приземяване на САЩ сега е основният сцанарий."

  • Не беше необходимо безработицата да расте, за да спадне инфлацията

"Мнозинството от пазарните анализатори очакваха, че за да се намали инфлацията на фона на натиска на търсенето, трябва да има рязко икономическо забавяне и съответно покачване на безработицата.

На фона на фалшивия цикъл това, което имаме вместо това, е уж безупречна дезинфлация; Затягането на паричната политика намали броя на свободните работни места, без да оставя хората без работа, като унищожаването на търсенето засегна секторите, където недостигът беше най-ясно изразен. В същото време процентът на трудово участие се е повишил."

  • Най-големите централни банки в света не намалиха лихвите

"Една рецесия означаваше, че 2023 г. трябваше да бъде годината на централните банки и намаления на лихвите. Въпреки че получихме някои фалстарти — пазарите на краткосрочни лихвени проценти, ценообразуваха значителни намаления през 2023 г., когато кризата в банковия сектор на Силиконовата долина удари през март. Но вместо това, устойчивата икономика на САЩ позволи на централните банки да бъдат по-яростни от първоначално очаквано от пазара. Всъщност самият Федерален резерв достигна крайна лихва от 5,5% спрямо очакванията за 2022 г. от около 5%, докато Европейската централна банка достигна 4% спрямо очакванията от приблизително 3%."

  • Банката на Англия никога не е повишавала лихвите до 6,5%.

"В мини бюджетната криза пазарът на STIR бързо преоцени очакваната терминална ставка на Bank of England до 6,5%; но с нов министър-председател и по-разумен фискален план, това очакване се установи обратно до 4,7% в началото на 2023 г.

"Въпреки това, ние получихме малко по-малко заплашителна преоценка през лятото, като първият етап нагоре беше воден от изненади за нарастване на растежа в Обединеното кралство, последвани от изненади за възходяща инфлация и преоценка на срочните премии. Но тъй като BoE започна да затяга мерките в края на 2021 г. и повечето ипотеки в Обединеното кралство са за две до пет години, беше само въпрос на време затягането да си проправи път в икономиката."

Икономиката на Япония регистрира значителен спад

Третата икономика в света регистрира значителен спад

Наблюдава се рязко влошаване на данните за БВП през третото тримесечие

  • Банката на Япония не повиши лихвите

"В края на 2022 г. пазарите очакваха края на политиката на отрицателния лихвен процент в Япония, като лихвеният процент се очакваше да се повиши до 30 базисни точки през 2023 г. Пазарът непрекъснато тества банката на Япония и нейната решителност, принуждавайки йената да достигне дъно от няколко десетилетия и упорито тласкайки доходността на японските държавни облигации спрямо тавана на доходността."

  • Нямаше банкова криза

"Знаехме, че след десетилетие на ниски лихви и количествени облекчения преходът към по-високи лихвени проценти ще бъде неравен. Един от тези неравности беше колапсът на Silicon Valley Bank, който доведе до по-широки опасения за ликвидността на регионалните банки и беше последван скоро от изкупуването на Credit Suisse.

"Тогава писахме, че не очакваме пълномащабна криза, поради самокоригиращия се характер на криза, предизвикана от нарастващите лихвени проценти, както и бързата реакция на властите. Нито пък очаквахме зараза в европейските банки. За щастие се оказахме прави.

"Въпреки това кризата имаше дори по-малко въздействие, отколкото първоначално смятахме: кредитните условия се затегнаха, но не натиснаха растежа толкова, колкото очаквахме."

  • Нямаше затваряне на правителството на САЩ

"На фона на все по-поляризираната политика в Съединените щати, пазарите се разтревожиха през второто тримесечие, като спредовете [credit default suap] в САЩ се повишиха, тъй като таванът на дълга отново надвисна с пълна сила. През юни получихме очакваното решение, но това беше напомняне на инвеститорите за структурните проблеми с правителствата на САЩ - нещо, за което на пазарите бе напомнено няколко месеца по-късно, когато Fitch понижи рейтинга на дълга на САЩ до AA+ от AAA, позовавайки се на нарастващо дългово бреме и повтарящ се дълг -ограничаване на противостоянията."

  • Китай нямаше бум на повторно отваряне

"В края на 2022 г. Китай излезе от ограниченията на Covid, като в същото време стимулира и смекчи съобщенията за "общ просперитет"; страната трябваше да преживее бума на повторното отваряне, който беше наблюдаван в развитите пазари през 2021 г.

"Въпреки това, както посочихме по онова време, стимулите бяха капкови, секторът на имотите наложи структурно съпротивление и свързаното с това потребителско поведение остана твърде предпазливо, за да стимулира растежа. Икономиката сега се стабилизира в това, което е "L-образно" възстановяване, но свиването на имотите ще продължи с години и новият модел на растеж на Китай ще е по-бавен."

  • Световният пазар на имоти не се срина

Дарио Пъркинс идентифицира няколко причини за тази устойчивост: (i) очаквания за предстоящи намаления на лихвите; (ii) стачка на продавачите (резултат от "заключване" на лихвените проценти и психологията на собствениците на жилища); (iii) различни схеми за "удължаване и преструване", особено на най-рисковите пазари (като Канада); (iv) парична илюзия (намаление на реалните, а не на номиналните цени); (v) структурни източници на търсене (дистанционна работа и имиграция); и (vi) липсата на "принудителни продавачи" благодарение на продължаващата сила на пазарите на труда. Трябва да е ясно, че докато тези сили са подпомогнали тезата за меко кацане през 2023 г., те не изключват твърдо кацане през 2024 г. Следователно рисковете продължават."

Бумът на недвижимите имоти, който направи много хора богаташи, свърши

Бумът на недвижимите имоти, който направи много хора богаташи, свърши

Жилищните пазари по цял свят се колебаят между по-високи разходи за заеми и недостиг на жилища

  • Геополитическите сътресения не шокираха

"Руската инвазия в Украйна през 2022 г. имаше голямо въздействие върху пазарите на активи и икономиките, но корекцията беше направена през същата година. Веригите за доставки бяха променени, инфраструктурата беше изградена и цените на енергията паднаха; пазарите се раздвижиха на фона на присъщите рискове на опашката, които не подлежат на дисконтиране. През октомври започна конфликтът между Израел и Хамас и свързаната с него заплаха за доставките на петрол доведе до скок на цените на енергията. Но още веднъж, на фона на екстремния геополитически риск, който е трудно да се оцени, пазарите просто продължиха напред.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.