След като централните банки повишиха лихвените проценти, жилищните пазари в много страни изпаднаха в шок, който доведе до една нова реалност: Бумът на недвижимите имоти, който направи много богаташи, приключи.

Жилищните пазари по цял свят се колебаят между по-високи разходи за заеми и недостиг на жилища, който държи цените високи. Това прави имотите недостъпни в много региони, пише Bloomberg.

Пазарът на жилища в САЩ на практика е замръзнал - собствениците на жилища с ниски лихвени проценти не са склонни да продават, а за купувачите нито е изгодно, нито има много избор, заради липса на предлагане.

Събитията могат да се развият по различен начин във всяка държава, но каквото и да се става на отделните пазари, потенциално ще доведе до забавяне на глобалните икономики, след като жителите започнаха да отделят повече от доходите си за жилище, независимо дали го наемат или е тяхно и го изплащат.

Тези, които са в по-добра позиция са дългогодишните собственици, които са спечелили собствен капитал от рязко нарастващи стойности или нямат ипотека, което ги освобождава да влагат финансите си в по-доходни инвестиции.

Лихвените проценти по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ, които в момента са около 7,4%, ще бъдат средно около 5,5% през следващото десетилетие, в сравнение с най-ниските 2,65% в началото на 2021 г. Това прогнозира Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics. И други развити страни ще станат свидетели на подобно увеличение, смята той.

Дори когато инфлацията се охлади и кампаниите за повишаване на лихвените проценти в много страни спират, потребителите започват да разбират, че разходите по заеми може би никога няма да са толкова ниски, колкото са били през десетилетието след финансовата криза

В САЩ ниското предлагане на нови жилища, растящите цени и най-високите лихви по ипотечните кредити от доста време насам, намали продажбите на съществуващи жилища до най-ниското ниво от 2010 г., според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Пазарът не е бил толкова недостъпен от четири десетилетия, като около 40 % от средния доход на домакинството е необходим за закупуване на типичен дом, показват данни от Intercontinental Exchange.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

На този фон собствениците на жилища имат почти рекорден капитал и много от тях са засегнати от повишаването на лихвените проценти.

Според експерти предстои бавен спад на цените на имотите в развитите икономики, а не срив. Малко вероятно е икономическото забавяне да доведе до много загуби на работни места, което би причинило проблеми в жилищния сектор.

Нова Зеландия беше един от най-засегнатите жилищни пазари в това отношение. Цените на имотите се покачиха с почти 30% само през 2021 г. Спасителен пояс за за много домакинства беше силният ръст на заплатите и заетостта, който сведе бедствието до минимум, коментира Шарън Золнер, главен новозеландски икономист в ANZ в Окланд.

Жилищният бум в глобален мащаб през последното десетилетие превърна недвижимите имоти в бърз път към богатство в страни като Нова Зеландия, Австралия и особено Канада, където десетки хиляди хора решиха да инвестират парите си в жилища. Но по-високите лихвени проценти внезапно обърна нещата.

Инвеститорите, които купуват жилища на зелено се превърнаха в ключов източник на финансиране за строителните предприемачи през последното десетилетие и тяхното оттегляне вече доведе до забавяне или отмяна на хиляди планирани жилища в Торонто например.

Рекорд по анулирани строителни проекти: Как Германия се превърна в най-тежко засегнатата европейска страна от глобалната имотна криза

Рекорд по анулирани строителни проекти: Как Германия се превърна в най-тежко засегнатата европейска страна от глобалната имотна криза

22,2% от компаниите са съобщили за анулирани проекти през октомври

Подобна ситуация се развива и в Европа, където по-високите лихви и нарастващите разходи за строителство може да увеличат напрежението в предлагането. В Германия новите разрешителни за строеж са намалели с над 27% през първата половина на годината, а във Франция те са с 28% надолу до юли.

Швеция, претърпяла най-лошия си спад от кризата през 90-те години на миналия век. Темповете на строителство там се движат на по-малко от една трета от това, което се смята за необходимо, за да се справи с търсенето от страна на купувачи.