Властите в Куба обявиха увеличение с 500% на цената на горивата от 1 февруари, предадава Reuters, цитирайки правителтвени източници. Цената на обикновения бензин ще скочи от 25 песо на 132 песо (приблизително 20 щатски цента), което е увеличение с 528%.

Цената на бензина Super ще се увеличи от 30 на 156 песо, което е с 520% процента отгоре.

По-евтин от водата?

Традиционно, бензинът е по-евтин от минералната вода в Куба. В повечето магазини половин литър бутилирана вода в социалистическата държава се продава на цени между 100 и 200 песо.

Въпреки предстоящото драстично увеличение на цените на горивата, все още добрата питейна вода на много места ще излиза по-скъпо.

Колкото до причината за по-скъпата минерална вода, тя се крие в това, че  Куба субсидира бензина от десетилетия, още от началото на революцията на бившия лидер Фидел Кастро.

Снимка 321233

Източник: Pixabay

Как се стигна до драстичното увеличение?

В края на декември миналата година кубинското правителство, което субсидира почти всички стоки и услуги от първа необходимост, обяви серия от мерки, целящи намаляване на дефицита.

По-евтин от водата: 7-те държави с най-ниска цена на бензина в света

По-евтин от водата: 7-те държави с най-ниска цена на бензина в света

Властите често използват приходите от износа на петрол, за да субсидират местните разходи за гориво

Според официални оценки кубинската икономика е отчела освен това 2-процентен спад през 2023 година, а инфлацията е достигнала 30%. По думите на икономическия министър Алехандро Гил, въпреки това "кубинският бензин е най-евтиният в света".

"Кубинският бензин е много евтин, но ако го сравните със заплатите в страната, всъщност бензинът е много скъп", заяви от своя страна професорът по икономика Омар Еверлени Перес пред АФП.

Той добави, че "новите цени ще засегнат цялото общество".

Куба: Задълбочаваща се икономическа криза, недостиг на храна и гориво

Куба: Задълбочаваща се икономическа криза, недостиг на храна и гориво

Производството на храни, доставките на лекарства и транспортът са намалели с 50% от 2018-а

"Най-тежката икономическа криза"

На фона на драстичното поскъпване на горивата Централната банка на страната проучва потенциален нов обменен курс спрямо долара. Песото беше девалвирано два пъти от 2021 година насам.

Островът с население от 11 милиона души преживява най-тежката си икономическа криза от разпадането на съветския блок през 90-те години на миналия век поради последиците от пандемията, както и заради затягането на санкциите от страна на САЩ през последните години.

Кризата с горивата доведе до образуването на дълги опашки по бензиностанциите, които на места са километрични, съобщава BBC.

Това означава, че зареждането на колата може да се превърне в целоддневно изпитание. Общественият транспорт също е силно засегнат, като се очаква цените на билетите също да бъдат увеличени.

Захарната индустрия на Куба, която се превърна в пепел

Захарната индустрия на Куба, която се превърна в пепел

"Без захар няма държава“, гласи старата кубинска поговорка