Аржентина се завръща на световните пазари, след като бе изолирана в продължение на 15 години. Сега страната готви една от най-големите продажби на облигации, правени някога в развиващи се държави.

Аржентина стигна до споразумение с кредиторите си след 15-годишна сага

Тази страна току-що разреши 15-годишен спор за дълга си

Вратите за чуждестранния капитал отново са широко отворени

В сряда Апелативният съд на САЩ уважи решение, което позволява на Аржентина да издаде облигации и да се разплати с кредиторите си, на които дължеше, откакто южноамериканската страна изпадна в несъстоятелност през 2001 г., предаде CNNMonеy.

Постановлението на съда е голяма победа за държавата, която водеше правна битка за дълговете си с американски хедж фондове, известни като „лешояди” в Латинска Америка.

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Втората по големина южноамериканска икономика ще изплати общо 4,65 милиарда долара

Тази седмица Аржентина се е насочила към Лондон, Ню Йорк и други места в САЩ, за да предложи на инвеститорите 15 милиарда долара под формата на държавни облигации.

Инвеститорският апетит към книжата на Аржентина отчасти ще зависи от лихвения процент, който се очаква да бъде между 7% и 9%. Страната може да започне да продава облигации още от следващата седмица, обяви аржентинският финансов министър по-рано през седмицата.

Аржентина твърди, че иска поне 12,5 милиарда долара, които ще са ѝ достатъчно, за да се изплати на заемодателите си и да останат средства за инфраструктурни проекти, от които страната така силно се нуждае.