Президентът Реджеп Тайп Ердоган рискува да вкара икономиката на Турция в колапс, подобен на тези, които виждаме в популистките режими в Латинска Америка, казват от Ashmore Group Plc, цитирани от Bloomberg.

Въпреки че икономиката на Турция е по-диверсифицирана от тази на Венецуела, която разчита основно на износа на петрол, южната ни съседка се е запътила по много подобна пътека, изпълнена с грешни политики, които ще доведе до крах, казва компанията, която управлява $85 милиарда в развиващите се пазари.

Контролът върху капитала, национализацията и други политики, чиято цел е да попречи на частния сектор да защити собствеността си, докато макроикономическата среда се влошава, са следващите "логически политически стъпки", които ще последват в Турция, казва Джан Ден, директор в Ashmore. Коментарът му идва дни, след като президентът на Турция уволни гуверньора на централната банка. Турските власти многократно отричаха, че ще въведат капиталов контрол.

Турската лира тръгна надолу, след като Ердоган уволни управителя на централната банка

Турската лира тръгна надолу, след като Ердоган уволни управителя на централната банка

Президентът подкопа независимостта на институцията само седмици преди важна среща за лихвите

Ден е известен с това, че "хвана" дъното на пазара при срива на руската рубла през декември 2014 г., а по-късно стана бичи настроен към развиващите се пазари през октомври 2015 г. - месеци преди да започне двугодишно рали. Ето как ще протекат следващите месеци в Турция: лошите икономически политики ще започнат да струват скъпо на политиците (може би това видяхме и при изборите в Анкара и Истанбул). Но вместо властта да се опита да реши проблемите, то ще атакува симптомите на проблема като инфлацията, бавния растеж, слабата валута и забавящите се инвестиции.

Междувременно реалните проблеми ще бъдат игнорирани и ситуацията ще се влоши. Сред тях са лошите парични политики, увеличаващата се вредна намеса и други.

Докато икономическата ситуация се влошава, инвеститорите и бизнеса ще започнат да предприемат мерки, за да защитят богатството си. Резултатът ще е изнасяне на капитал, спад на инвестициите и други стратегии за запазване на стойност. Така правителството ще започне да обвинява частния сектор за лошите резултати и ще предприеме мерки да спре действията им по защита на капитала. И тук влиза капиталовия контрол, национализацията и други непазарни мерки.

Последната стъпка е криза, когато правителството остане без финансиране, а икономиката спре да расте.

Турция иска да увеличи търговията си с Русия четири пъти

Турция иска да увеличи търговията си с Русия четири пъти

От сегашните $25 милиарда до $100 милиарда годишно