„Аутсорсинг индустрията в България се развива с много сериозни темпове, което ни нарежда на първо място в Европа и на трето в света като аутсорсинг дестинация”, това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на третата национална аутсорсинг конференция „Аутсорсингът-индустрия на акронимите или как българският бизнес отговаря на променящата се среда“, организирана от в. Капитал и Българска аутсорсинг асоциация.

До момента страната ни има 40 000 заети работни места в сектора като очакванията са до 2020 г. тази цифра да достигне 60 000.

„Промените в аутсорсинг индустрията са следствие от променящата се геополитическа обстановка. Тази индустрия се глобализира и води след себе си нов вид иновации. Термини като дигитална революция, киберсигурност и биг дейта вече са част от речника ни. Няма друга индустрия в България, която да може да се похвали с такива темпове на развитие”, каза Росен Плевнелиев и допълни, че през 2014 г. годишният оборот бележи ръст от 13.7% спрямо 2013 г. или 3 на сто от БВП.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова 91 % от аутсорсинг индустрията е концентрирана в столицата, следвана от Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Според Фандъкова ключов момент е подкрепата и стимулирането на образователната система, тъй като тя е от съществено значение за справянето с проблема, свързан с недостига на кадри в тази сфера.

„Към момента София е сред петте най-добри града за стартиране на IT бизнес в света и това се дължи на младите, образовани и предприемчиви хора, които са най-големият капитал на столицата”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според съветника „Стратегически сделки” в Hewlett Packard Enterprise Петер Щтор, аутсорсингът е бизнес модел, който е важно да бъде разбран и анализиран. При избора на дестинация е от съществено значение да се проучи компетентността на кадрите в IT сектора и наличието на необходимите експерти, стандартите за сигурността и не на последно място политическата обстановка.

Участниците в конференцията - лидери в аутсорсинг сектора, изпълнителни директори и висши мениджъри се обединиха около тезата, че роботиката и автоматиката са двата сектора, в които се очаква най-голям ръст и които все по-често ще присъстват в нашия живот. Сходни с тях са сектори като „Cloud”, “Analytics”, “Social media”, “Mobility”, “Self-learning automation” и “ Internet of things”.

Проучване, направено сред 100 световни организации с приходи над 1 милиард долара показва, че те вече са инвестирали в 3 до 5 от изброените области. Това ще доведе до по-голяма ефективност и дигитализация, както и до разширяване на броя заети лица и техните компетенции.

По отношение на опасенията, че  роботизацията и автоматиката имат потенциала да заменят работната сила, експертите изказаха мнение, че това едва ли ще се случи, тъй като ние все още живеем в икономика, базирана на знанието, в която хората играят ключова роля. Единствената промяна, която те виждат се състои в това, че аутсорсингът ще се насочва към страни, предоставящи високо квалифицирана работна сила, а факторът цена ще мине на по-заден план.

„Виртуалните екипи също са тенденция, която набира все по-голяма приложимост във сектора. Много скоро хората ще могат да работят за една компания от всяка една точка на света, дори от вкъщи”, каза в заключение Георги Георгиев, регионален мениджър на "Adecco България".