Скоростта на запълване на подземните газохранилища в Европа в началото на седмицата спадна наполовина, на фона на спирането на "Северен поток 1" за планирана поддръжка, сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), съобщи ТАСС.

На 11 юли в европейските газохранилаща бяха нагнетени за деня общо само с 348 милиона кубически метра газ, докато в предходните дни нагнетяването надхвърляше 500 млн. куб. м за денонощие.

В същото време обаче, изтеглянето на газ от хранилищата, напротив, се увеличи - от 17 на 76 милиона кубически метра за денонощие. Текущата скорост съответства на стойностите от средата на април, поясняват експерти.

И така, към 11 юли запасите от газ в европейските газохранилища като цяло са нараснали до 62% - с 1,43 процентни пункта по-ниско от средното за тази дата за последните 5 години. Сега те съхраняват общо около 67 милиарда кубически метра газ.

Страните от ЕС се ангажираха да запълнят подземните си газохранилища като цяло най-малко на 80% до зимата на 2022-2023 г. и на - 90% през следващите зимни периоди.

Словакия вече си осигури запаси от газ за идната зима

Една европейска страна вече си осигури запаси от газ за идната зима

Тя плаща руския газ по схемата в рубли

Към момента, практически пълни са газохранилищата в Португалия и Полша - те са достигнали нива на запаси съответно от 100% и 97,5%.

Висока степен на запълняемост имат и газохранилищата в Дания - на 81% и в Чехия - на 73%.

Оказва се, че страната с най-ниско ниво на запълняемост на газохранилището си в момента е България - газохранилището в Чирен е запълнено едва на 37,9%.

Газохранилищата в Германия, които са най-големите в Европа, са запълнени на 64,6%, на Франция - на 68%, на Италия - на 64,8%, на Холандия - на 56,9% от общия им обем.

Газохранилищата в Унгария към момента са запълнени с газ на 44,2%, на Австрия - на 48,5%, на Белгия - на 65%, на Латвия - на 47,6%.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха