Следващите изречения вероятно  ще шокират повечето шофьори в България. Бензинът у нас вече вторият най-евтин в Европа.

Това показва справка в енергийния портал energy.eu, който следи цените на Стария континент.

Според данните от него, които са от 4 март, цената от 1.80 лева за литър или 0.920 евро е най-ниската след тази в Полша. Там бензинът струва 0.851 евро.

Справка в сайта fuelo.net за днешните цени на горивото по българските бензиностанции показва, че средната цена продължава да не надвишава 1.80 лева за литър.

В градове като Варна обаче бензинът е още по-евтин. Заради ожесточената ценова война в морската столица повечето големи петролни компании на пазара у нас като „Петрол”, „Лукойл” и „ОМВ” продават на цени от 1.61 лева за литър – което е по-евтино дори от полските цени.

Тук е мястото да припомним, че местният бизнесмен Веселин Марешки откри собствена бензиностанция с много по-ниски от на конкурентите цени и привлече вниманието на всички варненци. Това наложи големите вериги да съобразят своето ценообразуване с местния пазар.

От своя страна Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за случая „Марешки”, но не откри нарушения. Напротив, няколко месеца по-късно започна разследване за наличието на картел на пазара на горива у нас.