Доходността по 10-годишните германски облигации се срина до най-ниското си ниво в историята, след като инвеститорите се впуснаха да купуват сигурния актив на фона на влошаващите се прогнози за икономическото развитие, предава Deutsche Welle.

Лихвите по 10-годишния дълг достигнаха дъно от -0,49 процента в сряда, което означава, че Берлин ще получи, а няма да плати лихва. Португалските и испански облигации също докоснаха ново дъно, а през океана американският дълг падна до най-ниското си ниво от 2017 г.

Доходността по правителствените облигации, които падат, когато цените на самите облигации се вдигат, намаляват в редица страни, тъй като инвеститорите бягат от по-рисковите активи заради ескалиращата търговска война между САЩ и основните ѝ търговски партньори.

"Инвеститорите търсят сигурни активи в несигурна среда", казва Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. "Основните фактори, които свалят доходността, са ниската инфлация, търговското напрежение и нарастващи очаквания, че американският Федерален резерв ще намали лихвите през септември", посочва той.

Търговско напрежение

Опасенията от истинска търговска война се покачиха през последните седмици, след като преговорите между Съединените американски щати и Китай не достигнаха сделка, а двете страни се впуснаха в налагането на мита. Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи и тежки забрани срещу китайската компания Huawei, които могат да я сринат напълно.

Тръмп заплаши и да въведе 5% мита върху вноса от Мексико, като налогът може да се повиши до 25%, ако страната не спре нелегалната миграция.

Растящата несигурност в еврозоната, захранвана и от бавния растеж в най-голямата ѝ икономика - Германия, също натежава над доходността по облигациите. Германската икономика нарасна с 0,4 процента през първото тримесечие след 6-месечен период на стагнация.

Продължаване на конфликта между САЩ и Китай може да бъде унищожително за Германия, където половината брутен вътрешен продукт идва от износа.

Привлекателността на германския дълг

Инвеститорите смятат, че германският дълг е сигурна инвестиция, особено в еврозоната, където той се радва на същото доверие, както и американският дълг.

През март Германия продаде 10-годишни правителствени облигации с отрицателна доходност за първи път от октомври 2016 г., подчертавайки растящото търсене на актива. Докато за правителството в Берлин това означава, че получава пари, за да тегли заеми, за малките инвеститори означава загуба на възможност да печелят лихва по спестяванията им. Ниската доходност по държавния дълг сваля и лихвите по депозитите в банките.

Отрицателната лихва означава, че ако инвеститорите задържат дълга, купили през март, до падежа му, те със сигурност ще отчетат загуба по тази инвестиция. Много от тях обаче се надяват, че все търсенето на германския държавен дълг ще расте и повишението на цената му ще компенсира намаляването на доходността.

Страхове от рецесия

Обикновено правителствата плащат повече, за да заемат пари за 10 години, отколкото за пет или две години - или дори три месеца, за да компенсират инвеститорите, които рискуват парите си за по-дълъг период от време, както и да компенсират за инфлацията.Но понякога краткосрочният дълг става по-скъп заради по-високи лихви, отколкото дългосрочният. Това обръща кривата на доходността. Този процес при американския дълг в миналото е бил точен предвестник на рецесия.

Именно това се случи в САЩ отново. Лихвите по 10-годишния дълг паднаха под тези по 3-месечния.

В понеделник разликата между доходността по 2- и 10-годишния дълг в Германия бе най-малката от август 2016 г., което подчертава влошаващите се очаквания за развитието на икономиката.

"Пазарът на облигации сигнализира за растящия риск индустриалното забавяне в Западния свят да стане още по-тежко", казва Шмидинг. Но подчертава, че "пазарите не сигнализират все още за риск от истинска рецесия".

Силното вътрешно търсене, добрият ръст на заплатите и растящият строителен сектор също намаляват притесненията за рецесия в Германия. Макар че производственият сектор страда от несигурността в търговията, сектор услуги все още расте.

Япония вече не плаща, а получава лихва по дълга си

Япония вече не плаща, а получава лихва по дълга си

За първи път от септември 2017