Британската икономика се намира на границата на рецесия. Такива са изводите на експертите от Британската търговска палата, научаваме от „Риа новости".

Изследването е проведено сред 5 хиляди британски компании от различни икономически сектори. Специалистите са стигнали до извода, че увереността на бизнеса е най-ниско ниво от 1990 година насам.

Изследването показва  неблагоприятна перспектива на развитие на британската икономика. Прогнозите не са добри и ние предполагаме, че възстановителният период ще продължи по-дълго и сложно, отколкото се очакваше, заяви икономическият съветник на Търговската палата Дейвид Керн.

Съгласно официалната статистика в първата четвърт от годината ръстът на БВП на Великобритания е 0,3% в сравнение с 0,6% през първите три месеца на 2007 година.

Сферата на услугите регистрира положителен ръст, но при производството се наблюдава обратната тенденция.

Няма официални данни за състоянието на икономиката през второто тримесечие, но според анализатори ще има спад в икономиката през този период.

Според международната методология за една страна се счита, че е навлязла в рецесия, ако две поредни тримесечия се отчита отрицателна динамика на ръста на БВП.