Туристическата индустрия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) показва положително развитие, като всички показатели в тази посока се представят по-добре през 2018 година в сравнение с предходната.

Между 2013 и 2017 година най-голям ръст на нощувките в региона отчита Букурещ - 10,1% годишно. Това показва последният анализ CEE Hospitality Snapshot 2018 на Cushman & Wakefield за 2018 година.

По този начин румънската столица успява да изпревари останалите популярни дестинации в ЦИЕ, като Виена, Прага, Будапеща, Варшава Братислава и София.

Въпреки това броят от 3,2 милиона нощувки в Букурещ остава далеч зад Прага, където те са 18 милиона, Виена (15 милиона), Будапеща (10 милиона) и Варшава (6 милиона). Румънската столица изпреварва само Братислава и София, където броят на нощувките е съответно 2,7 и 2 милиона.

"Варшава има нужда да работи за популяризирането си като туристическа дестинация. Може да се каже, че в Букурещ основното търсене е стимулирано от корпоративния сегмент", посочват анализаторите.

Според изчисленията в доклада в София средната цена на нощувките през 2017 година е била 76,1 евро. По този показател българската столица изпреварва Варшава с нейните 75,4 евро на нощувка и Братислава със средно 63,3 евро.

Цените в Букурещ, Виена, Прага и Будапеща обаче остават значително по-високи. Те са съответно 78,1 евро, 96,6 евро, 87,5 евро и 84,3 евро на нощувка.

"Солидните резултати, отчетени от хотелите в ЦИЕ през последните няколко години, привличат вниманието на международните компании и инвеститорите, търсещи по-висока възвращаемост в сравнение със западните пазари", посочват експертите.

"Докато в градовете като Прага, Будапеща и Виена е по-трудно да се намерят свободни парцели или вече построени сгради, които да бъдат превърнати в хотели, във Варшава, Букурещ и София капацитетът за настаняване ще продължи да расте през следващите години", се допълва в доклада.