След като през седмиците от средата на май насам новорегистрираните безработни започнаха да намаляват по-осезаемо след пика достигнат през март и април, окончателният край на удълженият летен сезон доведе до ново увеличение.

Данни на Агенция по заетостта, публикувани от Националния статистически институт (НСИ), показват, че за седмицата 28 септември - 4 октомври новорегистрираните безработни в страната са били 8252 души при 5424 души постъпили на работа през същия период. Казано иначе нетно безработните за този период е 2828 души.

Броят на тези, записали се в бюрата по труда у нас, не е бил толкова голям на седмична база от средата на май месец до сега, когато между 11 и 17 май те бяха 8622 души.

Може да се каже, че най-голямо нетно увеличение на безработните (отразява разликата между регистрираните безработни и постъпилите на работа за един и същи период) в края на септември и началото на октомври има в област Бургас - 704 души. На второ място след нея е област Варна с 394 души, следвана от Добрич с 232 души.

Този ръст не е учудващ като в трите области влизат всички градове и курорти по Черноморието. Въпреки че туристическият сезон се оказа активен и през септември, към края на месеца започнаха да затварят останалите да работят по-дълго хотели.

За Пловдив ръстът също е по-осезаем при нетно увеличение на новорегистрираните безработни от 216 души. За сравнение за столицата тенденцията е обратната - новоназначените са повече от освободените или 726 срещу 723 души.