Предварителните данни показват, че сезонно коригираният брутен вътрешен продукт на Европейския съюз се е сринал с 14,4% през второто тримесечие на годишна основа, посочват от Евростат. Спрямо предходното тримесечие понижението е от 11,9%.

В еврозоната картината е още по-мрачна. Във валутния съюз, в сравнение с периода между април и юни 2019 г., понижението на БВП е от 15%, а на тримесечна основа индикаторът е надолу с 12,1%.

Така понижението на измерителя на икономическото представяне регистрира най-тежкия си тримесечен спад поне от 1995 г. насам както в ЕС, така и в еврозоната, а причината за това са предприетите мерки на властите за справяне с коронавируса, изтъкват от статистическата агенция. През първото тримесечие ударът по икономиката беше пет пъти по-нисък, като стопанството на ЕС се сви с 3,2%, а на еврозоната - с 3,6%.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

От Евростат припомнят обаче, че тези предварителни данни подлежат на корекция, когато всички страни от съюза изпратят данни за представянето на икономиките си. Данните за първото полугодие ще са готови към средата на август.

На годишна основа най-тежък удар търпи Испания, където БВП се свива с 22,1%. Иберийците също са "лидери" и на тримесечна основа, след като индикаторът отбеляза свиване от 18,5%.

След тях се подреждат Франция (-19% на годишна основа и -13,8% на тримесечна), Италия (-17,3% на годишна основа и -12,4% на тримесечна), Португалия (-16,5% и -14,1%) и Белгия (-14,5% и -12,2%). Нито една от десетте страни, които са подали данни, не отчита растеж.

Сред тях обаче не е България, като тепърва предстои да видим какъв ще е ударът върху нашата икономика.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Все пак брутният вътрешен продукт на ЕС не претърпя толкова значителен удар, колкото този на САЩ, където през второто тримесечие икономиката се срина с почти 33% на годишна основа. Това е най-тежкият удар върху нея, регистриран в историята, който "подобри" дори и този от 1929 г.