Брутният вътрешен продукт на САЩ се срива с 32,9% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на миналата година, сочат предварителните данни за представянето на икономиката на страната от Бюрото за икономически анализи, предаде Zero Hedge.

"Пълните икономически ефекти от пандемията с коронавирус не могат да бъдат количествено показани в прогнозата на БВП за второто тримесечие на 2020 г., защото въздействието им обикновено изисква пълни данни, които не могат да бъдат идентифицирани отделно", посочват от институцията.

На практика обаче сривът е много по-сериозен, защото в методологията за изчисляване на БВП по разходния метод се включват и правителствените разходи, които през второто тримесечие се покачиха с 39,7% в категориите, изключващи националната отбрана. Това компенсира понижението от 5,6% спрямо същия период на миналата година на щатските и местните харчове.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Така спадът реално е още по-дълбок, отколкото данните показват. Но дори и по конвенционалната методология той показва не просто по-голяма икономическа катастрофа от периода на Голямата депресия, с която много икономисти сравняваме настоящата криза, но е и най-драстичното понижаване в историята на страната. Все пак резултатът е малко по-добър от прогнозите на някои експерти, които прогнозираха срив почти 35% на годишна основа.

През първото тримесечие БВП на страната се понижи с 6,9% на годишна основа, което прави срива от второто пет пъти по-голям, посочват от изданието.

На годишна основа потреблението на домакинствата се понижава с 34,6%, което е с 0,1 процентен пункт по-слабо представяне от очакванията. Разходите на домакинствата са надолу с 1,1% на месечна основа, под очакваното свиване от 0,9%. През първото тримесечие те все още растяха, като в сравнение с последното на миналата година бяха нагоре с 1,7%.

Освен разходите на домакинствата се понижават и вложенията на компаниите, като брутните частни инвестиции са понижили БВП с 9,36% процентни пункта.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът