Над половин милиард лева повече ще постъпят другата година в бюджета заради договореното по-високо осигуряване на работниците.

26.6% е средното увеличение, което бе подписано от работодателите и синдикатите, съобщава news.bg.

С над 30% по-високи от миналата година ще бъдат осигурителните прагове за следващата година за някои от дейностите. За други професии обаче те ще са по-малки, заради повишението през 2008 година.

Синдикатите настояват още министър Емилия Масларова да определи служебно увеличение на осигурителния праг в строителството с 30 на сто, защото там реалните заплати са два пъти по-високи от обявените.

КНСБ предлага част от бюджетния излишък да бъде предназначена за инвестиции в квалификацията на работната сила, съобщи на пресконференция заместник-председателят на синдиката Пламен Димитров, предаде БТА.

Идеята е да се създаде механизъм, по който да могат да се разкрият индивидуални сметки на работещите за обучение, за да се формира сигурна система за квалификация и самоусъвършенстване.

Друго предложение на синдиката е държавата да отдели еднократна сума за вноска за доброволна пенсия за работещите. КНСБ ще изпрати в писмен вид предложенията си до министъра на финансите до края на седмицата.