Чешкият анализатор от ENAS, който е и член на Института по енергетика и е бивш шеф на държавната чешка газова компания -Владимир Щепан, прогнозира възможен колапс на икономиките на страните от Европейския съюз (ЕС), поради санкциите спрямо вноса на горива от Русия. Това той заяви той в ефира на радио Universum, цитиран от Лента.ру.

Щепан смята, че целта на ограниченията няма да бъде постигната, дори при пълно спиране на доставките на руски природен газ за Европа. "Русия ще просперира в областта на енергетиката", според анализатора. Той обърна внимание на факта, че приходите на Русия от износ на енергоносители като цяло са нараснали в пъти, независимо че доставките може да са с една трета или дори наполовина по-малко.

Чешкият експерт обясни, че ограниченията върху руските доставки на петрол, газ, въглища, водят до увеличение на цените им до 3-5 пъти. "Затова за руснаците е достатъчно да продадат половината от предишния обем енергоносители и доходите им ще бъдат по-високи, отколкото при нормални условия, когато продават 100%. Така че те не се страхуват от нищо", подчерта Щепан. Същевременно анализаторът отказа да коментира пред чешкото радио мерките за плащане на газа в рубли, смятайки ги за политически.

В същото време Чехия зависи от руските енергоносители, тъй като половината от вноса й идва от Русия. Според експерта, резкият отказ от вноса на петрол и газ от Русия поставя под заплаха Чехия от икономически срив. Причината е, че страната много трудно би могла да си осигури внос на втечнен газ, тъй като "норвежкият газ ще остане "само на хартия", а Прага няма други източници.

Чехия (почти) намери алтернатива на руския газ - не e от САЩ

Чехия (почти) намери алтернатива на руския газ - не e от САЩ

Страната преговаря със страни от Близкия Изток