Природните бедствия в Карибско море нанесоха огромни щети на държавите от региона, като съсипаха инфраструктурата, разрушиха множество домове и дори отнеха човешки животи.

Ураганите Ирма и Мария буквално опустошиха няколко карибски острова. В Пуерто Рико 100 хиляди домове бяха напълно унищожени, а правителството е пред фалит. Барбуда бе евакуиран и все още остава необитаем, 1/3 от сградите на холандския Синт Мартен са унищожени, а 90% са сериозно повредени.

Снимка 316630

Източник: Getty Images

Американските Вирджински острови все още са без електричество, Доминиканската република е опустошена и няма питейна вода, като дори премиерът Рузвелт Скъррит изгуби дома си при бедствието.

В Куба множество сгради и пътища бяха разрушени, а големи райони от страната са без вода и ток. Ураганите удариха тежко и Британските Вирджински острови, унищожавайки инфраструктурата и прекъсвайки електричеството и комуникациите.

Снимка 316626

Източник: iStock

Но природните бедствия нанесоха още един фатален удар, засягайки сериозно туризма, който е основен източник на препитание по тези красиви, но бедни острови. Приходите от туризъм в целия регион възлизат на над 27 милиарда долара през 2016 г.

Туризмът е най-големият генератор на чуждестранна валута в 16 от 28-те страни в Карибския басейн, а секторът привлича най-много преки чуждестранни инвестиции. Един от всеки четирима жители на региона се занимава с туризъм, а секторът формира над 30% от брутния вътрешен продукт на Карибите.

Държавният департамент на САЩ предупреди американците да не пътуват до повечето от засегнатите острови, а именно те са най-важните и платежоспособни туристи в района.

Снимка 316623

Източник: AM Resorts

Една държава обаче ще спечели от природните бедствия и цялата тази трагедия - Ямайка. Страната, която е посещавана от повече от 1.3 милиона чуждестранни туристи годишно, очаква сериозно увеличение на посетителите, които отменят резервациите за съседните острови и вместо това избират нея.

Причината - Ямайка остана почти недокосната от ураганите Ирма и Мария. В резултат на това островът очаква да получи между 150 и 200 милиона долара допълнителни приходи от туризъм.

"Хората, които вече са се ангажирали с Карибите, които са направили резервации за Карибите, ще отидат на Карибите, така че въпросът е къде на Карибите ще отидат", заяви пред Reuters ямайският министър на туризма Едмънд Бартлет.

Снимка 316624

Източник: AM Resorts

Така броят на чуждестранните посетители на Ямайка може да нарасне с 10% през тази година, вместо с първоначално очакваните 8.5%. Тенденцията пътуващите да отменят резервациите си за съседните острови вероятно ще се запази и през 2018 г.

Карибската държава приема възможността с отворени обятия, но едновременно с това се старае да помогне на пострадалите си съседи. В драматичната ситуация Ямайка поема ролята на регионален лидер - тя председателства работна група към Световна организация по туризъм към ООН, която подготвя план за възстановяване на туристическия сектор в засегнатите държави, включващ и финансови компенсации.

"Всички ние сме част от регионалното туристическо семейство, така че е важно да сме готови да си помагаме по време на нужда. Много от опустошените от ураганите острови са силно зависими от туризма. Трябва по всякакъв начин да им помогнем да възстановят сектора", каза ямайският министър на туризма Едмънд Бартлет, цитиран от местни медии.