Водещият индикатор на цените на храните - Bloomberg Agri Spot Index, достигна до най-високата си стойност за последните шест години, предаде Zero Hedge. Този феномен не остана незабелязан от водещите анализатори, включително и Deutsche Bank.

В "Графика на деня", коментаторът на финансовата институция Джим Рийд изтъква, че "това е най-големият годишен ръст от близо десетилетие и има само няколко други сравними епизода откакто индексът е създаден през 1991 г. "

Според него поскъпването на храните, най-вече в Азия, където живее повече от половината население на Земята, ще доведе до негативни резултати. На първо място, това ще се изрази в повече бедност и глад, а на второ - ще увеличи и индексите на потребителските цени глобално.

Но негативните ефекти не се ограничават единствено с това. Не по-малко лошо е, че гладът е пряко свързан със социалното недоволство. "Има богата литература, свързваща по-високите цени на храните с периоди от социални вълнения", припомня в писмото си Рийд. Сред тях беше даже Арабската пролет, дължаща се на нарастването на цените на храните през 2010-2011 г.

Това обаче не е единственият епизод, свързан с подобни феномени. Рийд продължава:

"Тенденцията на по-високи цени на храните, водещи до социални вълнения, се простира далеч назад в историята и включва много ключови повратни моменти. Френската революция от 1789 г., която сваля Ancien Régime, идва след поредица от лоши реколти, които доведоха до сериозно покачване на цените на храните. Подобна е историята и по време на европейските революции от 1848 г., които следват провала на картофените реколти през 40-те години и свързания с тях силен глад в голяма част от Европа. И свалянето на царския режим в Русия през 1917 г. се случи и в контекста на недостиг на храна. "