Платформите за финансови разплащания и различни финансови услуги въвеждат нови такси и абонаментни планове, повишават съществуващите и като цяло променят начина, по който съществуваха преди. Един от най-предните примери е свързан с онлайн банката Revolut, която наскоро обяви, че вече ще използва "обменен курс на Revolut" за обмен на валута, който ще отразява пазарните промени в реално време. На какво се дължи тази промяна "на курса" във финтех сектора, money.bg попита Благовест Караджов, изп. директор на P2P инвестиционната платформа iuvo.

"Една от световните тенденции през 2022 г. беше свързана с това, че инвестициите във финтех сектора "охладняха" неимоверно много спрямо 2021 г.", коментира темата с поскъпването на услугите на финтех компаниите Благовест Караджов. Той посочи, че това е пряк ефект от войната.

Revolut вече има собствен обменен курс за валути. Какво означава това за клиентите на банката?

Revolut вече има собствен обменен курс за валути. Какво означава това за клиентите на банката?

Понятието "реален" валутен курс може да се тълкува по различен начин

"Финтех компаниите трябваше много бързо да преразгледат бизнес моделите си и да ги преориентират от растеж, базиран на инвестициите от венчър фондове, тъй като този свободен инвестиционен кеш спря. Тогава те се ориентираха към печалба и монетизиране на клиентската база", поясни той.

Така при охладнял инвеститорски интерес финтехкомпаниите трябваше да докажат, че техния бизнес модел на практика работи, а за да се случи това този модел трябва да носи кеш. И единственият начин да покажат финансов успех беше чрез увеличаване на такси и въвеждане на нови.

Revolut обяви Ultra: Всичко, което се знае за новия абонаментен план

Revolut обяви Ultra: Всичко, което се знае за новия абонаментен план

Ultra ще бъде публично достъпен тази пролет