Годишната инфлация в Обединеното кралство през юли се ускори до рекордните 10,1%. спрямо 9,4% месец по-рано, сочат данните на Службата за национална статистика (Office for National Statistics, ONS). Този темп на покачване на цените е най-висок от 1982 година насам.

През миналния месец потребителските цени във Великобритания са се повишили с 0,6% след ръст от 0,8% през юни.

Анкетираните от портала Daily FX анализатори очакваха годишна инфлация от 9,8%, месечна - 0,4%.

Увеличаването на инфлационния натиск в Обединеното кралство се дължи главно на по-високите цени на храните, според ONS. Според ведомството за последен път толкова високо ниво на инфлация в страната е регистрирано през февруари 1982 година. Преди 42 години инфлацията достигна връх от почти 11% през януари и спадна до 6,5% до декември.

Цените без храни, алкохол, тютюн и енергия (базисна инфлация, CPI Core) през юли нарастват с 6,2% на годишна база и с 0,3% спрямо предходния месец. През юни покачването им е съответно с 5,8% и 0,4%.

Цените на дребно (RPI) скочиха с 12,3% на годишна база, след като се покачиха с 11,8% месец по-рано. Спрямо предходния месец показателят нараства с 0.9%, както и през юни.

Индексът RPI се използва от британските работодатели при договаряне на заплатите. Разликата в динамиката на индексите CPI и RPI се дължи на включването на разходите за жилища в RPI, както и на различното тегло на цените на самолетните билети, застраховките и бензина.