При обявяването на извънредното положение в САЩ, Федералният резерв ни увери, че е "готов да използва пълния набор от инструменти, за да поддържа притока на кредит към домакинствата и бизнесите, за да се гарантира максималната заетост и целите за ценова стабилност". Централната банка наистина насочи (фиатните) пари за това, като обяви цял набор от програми, пише икономистът Джозеф Салерно.

Целевата лихва беше снижена с цял процентен пункт, а количествените улеснения бяха ускорени, като институцията обеща да изкупи държавни облигации и инструменти, обезпечени с ипотеки, за 700 млрд. долара. Това е към сумата от 1,5 трлн. долара, които банката обяви, че ще инжектира в репо пазара в края на миналата седмица.

Освен това Федералният резерв излезе със съвместно становище заедно с други централни банки, включително Bank of England, Bank of Japan и Европейската централна банка, че лихвите по доларовите супаове ще бъдат понижени с 0,25 процентни пункта и ще бъдат добавени суапови линии по 84 дни към вече съществуващите 7-дневни суапове. В друго изявление, от банката понижиха лихвата на дисконтовия си прозорец с 1,5 процентни пункта, до 0,25%, а изискванията за резервите на банките и всички депозитарни институции бяха понижени до 0%.

ЕЦБ вкарва в боя с кризата всичките си резерви

ЕЦБ вкарва в боя с кризата всичките си резерви

Но те няма да спасят свръхзадлъжнелите държави от финансов колапс

В светлината на тези новини, някои анализатори запитаха дали Федералният резерв не е изчерпал инструментите си за контриране на рецесиите. Бившият вицепрезидент на банката Доналд Кон написа: "Те не са изчерпали инструментариума, но са свикнали да използват най-големите инструменти, които имат, включително основния лихвен процент."

От другата страна е главният пазарен стратег на JonesTrading Майкъл О"Рурк. "Те го смазаха. Федералният резерв изплаши пазарите. S&P 500 достигна най-високата си точка само преди месец и централната банка използва всичките си конвенционални и неконвенционални инструменти."

Същевременно регулаторите се втурнаха да уверяват пазарите и публиката, че Фед има или ще придобие инструментите, с които може да поддържа паникьосаната икономика стабилна. Финансовият министър Стивън Мнучин каза, че ще настоява за допълнителни инструменти за централната банка, които ѝ бяха отнети чрез закона Дод-Франк.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Какви обаче са тези "инструменти"? Подновените количествени улеснения, нулевите лихвени проценти, 84-дневния доларов суап, специалните средства за репо пазарите, нулевите изисквания за резервите на банките и т.н. са нищо друго, освен начини за създаването на трилиони долари от нищото.

От основаването си през 1913 г., Федералният резерв винаги е разполагал с един основен инструмент за манипулиране на икономиката: печатането на пари. Той никога не се е затъпявал или чупил и може да бъде използван отново и отново, във всякакви условия, с изключение може би на хиперинфлация.

Истинският въпрос обаче е дали този инструмент ще успее да омекоти срива на икономиката, причинен от COVID-19 и взривяването на кредитния балон (който по всяка вероятност ще бъде съпроводен и от краха на различни други активи). Здравият разум и елементарната икономика ни учат, че отписването на дигиталните доларови баланси няма как да компенсира загубата на реални стоки и услуги, до която ще доведе затварянето на предприятията и по-ниската продуктивност на работещите от вкъщи хора.

Даниел Лакайе: Какво се случи с прогнозите за икономическия растеж?

Даниел Лакайе: Какво се случи с прогнозите за икономическия растеж?

Правителствата трябва да ограничат разходите, а не да ги увеличават, и да замразят данъчните системи

Нещо повече, според Австрийската теория на бизнес цикъла, която беше доказана от последните експанзии и сривове на икономиката, не навява оптимизъм, че изливането на нови долари ще доведе до стабилно възстановяване на икономиката. Всъщност между 2010 и 2019 г. паричното предлагане M2 се увеличи с 80% - от 8,475 трлн. долара до 15,243 трлн. долара и въпреки това стопанството премина през твърде дълго възстановяване от последната финансова криза. През целия този период растежът беше между 1 и 3%.

Сегашните политики не може да дойдат в по-лош момент. Решаващо е по време на възстановяването от война, природни бедствия и епидемии ценовата система да бъде оставена без интервенции, за да може тя да разкрие най-важните употреби на оскъдните ресурси. Само така може да се върнем на оптималната пътека на възстановяването.

За жалост, намерението на Фед да стабилизира икономиката представлява поддържането на сегашното статукво от фирми, отрасли и производствени дейности. Но това очевидно е невъзможно, предвид понижаването на производствените фактори. А като залее икономиката с пари, Фед няма като с магия да ги увеличи, а вместо това ще изкриви ценовата структура и ще подпомогне грешното използване на ресурсите, неправилните инвестиции и разхищението, с което ще удължи рецесията.