Икономиката на България ще се свие с около 7% през 2020 година, а през следващата ще възстанови част от загубата си с ръст от 5,3%. Инфлацията ще се задържи на ниво около 1% през същия период. Това се казва в лятната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК), публикувана днес.

Според нея спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) у нас ще бъде малко по-слаб от заложеният в пролетния преглед - от 7,1% сега при 7,2% за предишната прогноза. Възстановяването обаче ще е по-бавно от очакваното по-рано - с ръст от 5,3% според сегашната прогноза при такъв от 6% в предишната.

"Въпреки доброто икономическо представяне в началото на годината, пандемията и предприетите мерки от средата на март оказаха неблагоприятно влияние върху икономическата активност. Годишният растеж на реалният БВП спадна от 3,4% през 2019 година до 1,2% през първото тримесечие на 2020 година", посочват от ЕК в обобщението си за България.

"Вътрешното търсене се спадна на фона на по-слабо потребление и свиващи се инвестиции. Влошаването на бизнес санмитента и краткосрочните индикатори през април сочат остър срив на икономическата активност през второто тримесечие", се казва в документа.

Все пак от ЕК прогнозират, че с разхлабването на мерките потреблението ще започне да се възстановява през втората половина на годината и ще продължи да расте с умерени темпове през 2021 година. Инвестициите обаче ще се върнат на положителна територия през следващата година. Постепенно възстановяване след средата на настоящата година се очаква и за износа.

Още по-дълбока рецесия за ЕС

От Комисията предупреждават, че Европейския съюз (ЕС) ще бъде изправен пред още по-дълбока от първоначално очакваното рецесия въпреки предприетите от правителствата мерки за ограничаване на негативния ефект на пандемията.

Според лятната прогноза на ЕК икономиката на Еврозоната ще отчете спад от 8,7% през 2020 година и ръст от 6,1% през следващата. Тази на целия ЕС ще се свие с 8,3% през 2020 година и ще се възстанови с растеж от 5,8 през 2021 година.

"Следователно свиването през 2020 година ще бъде значително по-голямо от очакваното такова от 7,7% за Еврозоната и от 7,4% за ЕС, заложено в пролетната прогноза. Растежът през 2021 година също ще бъде по-слаб", става ясно от документа.

"Икономическото въздействие от блокирането се оказа по-тежко, отколкото първоначално очаквахме. Продължаваме да плуваме в бурните води и да се сблъскваме с много рискове, включително и с друга голяма вълна от инфекции", коментира еврокомисарят по икономическите върпоси Валдис Домбровскис.

Според прогнозата, четири държави ще отчетат свиване с над 10% на БВП през настоящата година. Това са Испания, Франция, Италия и Хърватия, за които очакванията са за такъв от съответно 10,9 на сто, 10,6 на сто и 11,2 на сто и 10,8 на сто.