В момента българската икономика се движи около потенциала си, което означава, че много скоро може да започне да "прегрява", ако не бъдат предприети мерки. България ще излезе на връхната точка на икономическия си растеж през 2020 година, ако нещата се задържат както досега.

Това коментира в ефира на BloombergTV финансистът и бивш финансов министър Любомир Дацов.

По неговите думи въпреки доброто представяне на икономиката, пред страната ни стоят много проблеми за решаване, един от които са ниските инвестиции.

"Ние стоим на едно много ниско ниво на инвестициите към брутния вътрешен продукт (БВП), което означава, че ако погледнете какви вложения са направени последните години и какво е общото развитие на износа излиза, че ние сме едно малко чудо", коментира той.

Експертът посочва, че развитие има и при вътрешното потребление, като българите вече харчат повече. "То генерира БВП, но не и потенциал обаче", посочва той.

"Ние, по една или друга причина, изглеждаме добре фискално, имаме относително разумна фискална политика на макроикономическо ниво. Държавата може да се каже, че не допринася, но и не вреди върху икономическото развитие на страната", обобщава Дацов.

Според финансистът на макроикономическо ниво държавният бюджет върви добре. Въпреки това бившият министър смята, че използването на средствата от хазната е неефективно.

"Бюджетът не допринася съществено за растежа, въпреки че харчи едни огромни пари от БВП", смята специалистът.

"В България казваме, че растем, но стабилно, не както преди - много по-бързо, когато имаше икономически дисбаланси, за които си платихме", казва още Любомир Дацов.