Инфлацията в САЩ може да достигне "изненадващо високи" нива в следващите две години, ако глобалният растеж се задържи на подобно ниво след решението на Федералния резерв да спре повишаването на лихвите. Това смята експерт от Credit Suisse.

Според главният икономист на швейцарската банка Джеймс Суени инфлацията в Щатите може да достигне ниво от 2,2 - 2,3% през 2020 година.

Последните данни на националната статистика сочат, че индексът на потребителските цени е нараснал с 1,5% през февруари спрямо предходната година.

През миналата седмица от ФЕД оставиха лихвите непроменени и дадоха сигнал, че вероятно няма да ги повишават отново през тази година. Централната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж и инфлацията на фона на очакванията за по-слабо представяне на китайската и европейската икономики.

"Но има шанс американската икономика - най-голямата в света, да изпита също тези рискове", смята експертът, цитиран от CNBC.

"Тези допълнителни стимули на ФЕД, при условия, че глобалният растеж се повиши и САЩ се справя добре, вероятно ще доведат до неочаквано високо ниво на инфлацията", предупреждава Суени.

По неговите думи вече има сигнали за това покачване в определени сегменти в сектора на слугите, въпреки че като цяло индексът на потребителските цени остава на относително ниско равнище.