Европейският съюз ще подпише в петък търговско споразумение със Сингапур, което е най-важната точка за двудневната среща на 51 европейски и азиатски лидери. Сделката е и сигнал за амбициите на Брюксел да сключи споразумения за свободна търговия с азиатски държави, пише Reuters.

Лидерите, представляващи 65% от световната икономическа продукция, се очаква да представят своите препоръки за климата и противопоставянето на протекционизма в противовес на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Има важни теми, върху които трябва да работим - на първо място борбата с изменението на климата, второ, трябва да настояваме за справедлива и свободна търговия, която някои хора поставят под съмнение", каза австрийският канцлер Себастиан Курц.

Срещата Азия-Европа, която се провежда на всеки 2 години, събира лидерите на страните от ЕС, Швейцария и Норвегия с 21 техни колеги от Азия, включително китайския премиер Ли Къцян и японския премиер Шинцо Абе.

Заседанията за подобряване на връзката и многостранната система, както и множеството двустранни срещи ще приключат с подписването на споразумение между държавите от ЕС и Сингапур, чиято подготовка отне 8 години.

Азиатската държава беше принудена да чака. Преговорите приключиха още през 2014 г., но заради протестите в Европа срещу подготвяните търговски споразумения, сделката беше изпратена за одобрение от Съда на Европейските общности.

Европейската комисия се надява, че споразумението, което все още изисква подкрепа от Европейския парламент, ще влезе в сила през следващата година. То вероятно ще последва по-голямо споразумение за свободна търговия, което ЕС планира с Япония и ще бъде първото търговско споразумение на Брюксел с член на АСЕАН.

ЕС остава заинтересован от сключването на споразумение с АСЕАН след прекратяването на преговорите през 2009 г. Междувременно преговарящите от ЕС се разбраха за търговско споразумение с Виетнам, преговарят с Индонезия и проведоха разговори с други три страни, членуващи в организацията.

Търговски санкции

Въпреки това могат да бъдат обсъдени и други по-малко хармонични въпроси. ЕС съобщи на Камбоджа по-рано този месец, че й отнема специалния си достъп до най-големия търговски блок в света. Брюксел заяви, че обмисля подобни санкции и за Мианмар в затягането на политиката на ЕС за правата на човека в Югоизточна Азия.

Камбоджанският премиер Хун Сен бе в Брюксел, а Мианмар изпрати своя министър на международното сътрудничество. "Разбира се, ще трябва да повдигнем въпроси за правата на човека и ценностите в двустранните разговори", каза германският канцлер Ангела Меркел.

На срещата на върха Китай може да бъде подложен на натиск да се бори със свръхпроизводството, особено при стоманата. Страната, която произвежда и употребява половината от световната стомана, е намалила капацитета си с около 220 млн. тона от януари 2016 г.

Но ЕС иска Пекин още да ограничи производството, както и да премахне субсидиите - политика, за която Европа е подкрепяна от Токио и Вашингтон.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябва да обсъди субсидиите с Ли Къцян на обяд в петък.