Търговията на ЕС с Русия беше силно засегната след нахлуването на Русия в Украйна, като ЕС наложи ограничения върху вноса и износа на няколко продукта. Ефектите от тези мерки са особено видими през последните месеци. Оказва се обаче, че една ключова суровина не само не е засегната, а търговията с нея се увеличава.

Като се имат предвид сезонно коригираните стойности, както износът, така и вносът спаднаха значително под нивата преди инвазията на Русия.

Делът на Русия във вноса извън ЕС спадна от 6,4% на 3,8% между февруари 2022 г. и септември 2022 г., сочат последните данни на Евростат. През същия период износът извън ЕС за Русия спадна от 2,3% на 1,1 на сто. Търговският дефицит на ЕС с Русия достигна своя връх от 19,6 милиарда евро през март 2022 г. След това той започна прогресивно намалява и през септември 2022 г. възлиза на 9,7 милиарда евро.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Когато се разглежда делът на Русия във вноса извън ЕС за шест ключови продукта, се забелязва силен спад при въглища, природен газ, петрол, торове и желязо и стомана, докато при никела делът леко се е увеличил. По-специално, най-голям спад е регистриран при въглищата (от 45% през 2021 г. на 13% през третото тримесечие на 2022 г.), природния газ (от 36% на 18%), торовете (от 29% на 17%) и желязото и стомана (от 16% на 5%). Същевременно обаче вносът на никел от Русия в ЕС се е увеличил (от 42% на 43%). 

Снимка 603852

Източник: Евростат

Преди дни Владимир Потанин, ръководителят на най-големия производител на никел в Русия Norilsk Nickel в интервю за RBC заяви, че въпреки че западните санкции не са наложени срещу Norilsk Nickel, те оказват влияние върху дейността на компанията и я принуждават да коригира стратегията си.

Владимир Потанин

Източник: http://en.kremlin.ru/

Владимир Потанин

Вторият най-богат човек в Русия (според Forbes) беше санкциониран от САЩ през декември, а вече е в черния списък на Великобритания и Канада. Европейският съюз обаче отказва да го санкционира.

"По отношение на производството, логистичните вериги се промениха, системите за сетълмент се сринаха с всички произтичащи от това последствия. Много проекти се преместват, както се казва сега, надясно. Основно това се дължи на факта, че има нужда от препроектиране, в търсене на ново оборудване, което ни е отказано, каза Потанин.

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%

"Това, разбира се, води до коригиране на плановете и стратегиите. Естествено, намираме изходи от тази ситуация. Ние преструктурираме логистичните вериги към по-приятелски настроени страни. Преди всичко това са Китай, Турция, Мароко и други арабски страни.", каза Потанин, известен като Руския крал на металите.

Снимка 603850

Източник: iStock Images