100 гигавата - това са 100 ядрени реактора като тези в Козлодуй. Подобна мощност ще стои на сянка в складовете из Европа към края на 2023 г. Стария континент изкупува огромно количество китайски соларни панели, след като през последните 2 години видя от първо лице как геополитическите процеси могат да ударят по енергийната сигурност, пише в свой материал Quartz.

Контекст: След като Русия спря газовите доставки миналата година, Европа започна да изкупува втечнен газ от САЩ, както и термопомпи и соларни панели от Китай. На практика, през 2022 г. континентът удвои соларния си капацитет. За това спомогнаха и относително ниските цени. За Пекин европейският пазар е важен, защото САЩ спряха вноса на стоки, произведени в регионите, където КНР репресира мюсюлманското малцинство.

Соларен специалист - професията, която се придобива за месец и може да носи 3000 лева месечен доход

Новата професия, която се учи за месец и може да носи 3000 лева месечен доход

До 2023 година в ЕС ще има глад за над 1 милион специалисти във фотоволтаичната индустрия

Така от Китай дойдоха над 90% от новите соларни панели - при едва 37% през 2018 г.

Детайли: В момента неинсталирани в Европа стоят панели с обща мощност от 40 GWdc и стойност от 7 млрд. евро. Според норвежката консултантска компания Rystad Energy, обаче, до края на годината те ще достигнат 100 GWdc.

Под 10% е делът на вноса от Малайзия, Япония, Тайван и САЩ.

"Профайн Енерджи ГмбХ" иска да строи плаващ соларен парк за 1 милиард лева на територията на язовир "Огоста"

Германска компания иска да строи плаващ соларен парк за 1 млрд. лева на територията на язовир "Огоста"

Стартира процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция

От друга страна: На практика Европа е зависима от китайския соларен внос, коментира старши анализаторът в Rystad Мариус Мордал Бакке.

Това е проблем, защото Пекин не се отличава от Москва в това, че показва склонност да използва икономиката като външнополитическо оръжие. Така наличието на много оборудване на склад на теория може да омекоти удара при евентуално политически мотивирано спиране на вноса, но е факт, че Европа няма капацитета по отношение на материалите, които се влагат в соларните панели.

ФЕЦ "Верила" - най-големият соларен парк у нас, който се намира на 80 км от София

Откриха най-големия соларен парк в България

Инвестицията за над 200 млн. лв. включва повече от 220 000 соларни панела

Проблем е и, че при запазване на сегашната ситуация, китайската продукция идва евтино и това не дава шанс на местните производители.