До 2030 г. ЕС ще се нуждае от повече от 1 милион соларни специалисти, за да постигне *по-високите си цели за възобновяема енергия. Очакванията са около 80% от тези работни места да бъдат в инсталационни роли - област, в която компаниите вече се борят да намерят служители. А самата надпревара за кадри се изразява в сравнително ниски изисквания за умения, високи заплати и добри условия на труд.

Последният доклад на Асоциацията SolarPower Europe сочи, че само през 2022 г. заетостта във фотоволтаичната индустрия в ЕС се е увеличила с приблизително 30% до около 600 000 работни места. На фона на разрастваща се демографска криза очакванията са в съвсем близко бъдеще да се усети огромна липса на служители в тази област.

"ВЕИ индустрията в България също усеща сериозен глад за кадри. Аз вярвам, че страната ни има потенциала да създаде няколко десетки хиляди работни места в тази индустрия ", коментира пред money.bg Никола Газдов, председател на управителния съвет на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия. По думите му потенциалът на сектора е в него да има 30-40 хиляди заети души.

Снимка 615503

Източник: iStock by Getty Images

Базовите умения

за различните типове дейност могат да се натрупат само за няколко седмици, а след това практиката помага тези умения да се развият.

"Най-добри шансове за реализация в сектора имат хората с електротехническо образование, дори то да е на ниво техникум или професионална гимназия. Като цяло обаче специални умения, за да станеш соларен специалист, не са необходими", обясни Никола Газдов.

Така например, хора от строителния бранш могат с много малка преквалификация да започнат веднага работа във фотоволтаичната индустрия.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

"Училище" за соларни специалисти

В интернет могат да бъдат намерени различни курсове за придобиване на квалификацията "Соларен специалист". Те са с продължителност от около 4 седмици, а цените им са от порядъка на 1200 лв., като при записване на повече курсанти цената пада до около 860 лв. на човек. За да преминат такъв курс, хората трябва да имат средно образование, но не е нужно то да е специално.

"Обучението преминава през 4 модула. Три от тях са онлайн, имаме и един модул, който е практическа част на терен, който отнема 5 дена", разказа Ивайло Стефанов от фирма "Интер Солар Груп", която организира различни курсове за соларни специалисти.

"Курсът дава едни базисни умения и знания в рамките на четири седмици, през които няма как да станеш мега специалист, но е добра база", обясни Ивайло Стефанов.

Снимка 615505

Източник: iStock by Getty Images

Неговите наблюдения сочат, че преди да се ориентират към подобен курс повечето хора са се занимавали с поставянето на климатици, строителни инсталации, друга част от тях са били строители, които изграждали обекти тип еднофамилни къщи, а третата група са електричари. Много малко от тези хора (около 5%) са били шофьори на камиони, продавачи или пък икономисти.

Важно е да отбележим, че много от компаниите в сектора предлагат сами да обучат бъдещите си служители.

Стандартната ставка е от порядъка между 8 и 15 евро на час

за работа извън страната. Голяма част от проектите, по които работят българските компании, се реализират именно извън страната. Това означава, че се налага служителите им да отсъстват от домовете си по няколко месеца.

"За това време те изкарват повече пари, отколкото за две години работа в България", посочи Никола Газдов.

В страната пазарът е доста конкурентен, така че и у нас има натиск за ценовото увеличение на заплатите.

Наблюденията на Ивайло Стефанов сочат, че заплатите в страната са от порядъка на 3000 лв. месечно.

"Конкуренцията вероятно ще доведе до изравняване на ставките на най-добре плащащите компании", отбеляза Никола Газдов.

Снимка 615507

Източник: iStock by Getty Images

Една от критиките към тази индустрия,

е че създава временни работни места - само при изграждането на даден проект.

"Ако се строи жилищен блок или хале, това създава видимо заетост в строителния бранш, но когато сградата се построи остават много по-малко на брой хора, които не отговарят за конструктивната част, т.ест. сходствата със строителния сектор, който е много важен за българската икономика са много. Разликата, е че български компании са много конкуренти и извън страната", коментира още Никола Газдов. Като подчерта, че българските строители са сред лидерите в този сектор от средата на миналото десетилетие. По думите му през последното десетилетие компании като Sunotec, Hec global, SolarPro, Smart Solar, Hec Solar и PV Consult са изградили общо над 20 хил. МВ соларни мощност в България и по света.

*Съгласно своята инициатива REPowerEU ЕС има за цел да удвои слънчевия капацитет до 320 GW до 2025 г. и да инсталира 600 GW до 2030 г. Вятърният капацитет трябва да се удвои до над 500 GW, което оказва допълнителен натиск върху пазара на труда.