Икономиката на еврозоната успя да запише силно възстановяване през второто тримесечие на 2021 г. благодарение на премахването на голяма част от ограниченията, наложени заради пандемията, предава Bloomberg.

БВП на региона се увеличава с 2 процента за периода и надхвърля очакванията на икономистите. През настоящото тримесечие се очаква още по-силен ръст — стига продължаващите проблеми във веригите за доставки и увеличаващите се случи на Covid-19 да не сложат прът в колелата на възстановяването.

Така икономиките на 19-те държави, споделящи еврото, излиза от рецесия. През първото тримесечие те отбелязаха общ спад от 0,3 процента, а през последните три месеца на 2020 г. — 0,6 процента.

Най-силно възстановяване сред големите икономики се отчита в Италия и Испания, а растежът във Франция бе малко над очакванията. Най-голямата изненада бе слабото представяне на Германия, където икономиката нараства с 1,5 процента. Икономистите очакваха 2 процента.

Отделен доклад на европейската статистика показва, че инфлацията в еврозоната се е повишила до 2,2 процента през юли, надхвърляйки очакванията.

Европейската централна банка прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се възстанови до нивата си от преди пандемията в началото на следващата година.

БВП на САЩ расте с 6,5% годишно през второто тримесечие

Най-голямата икономика в света се завърна на нивата от преди пандемията, но растежът е по-слаб от очакваното

Анализатори очакваха ръст от 8,4%. Достигна ли възстановяването своя пик?