Докато в някои страни държавните стимули за граждани за закупуването на електрически и хибридни автомобили растат, някои водещи световни икономики редуцират финансовите си стимули. Това поставя под риск устойчивия растеж на сектора, който продължава все още да има относително малък дял от целия автомобилен пазар и който сега се бори с новите предизвикателства, причинени от пандемията на коронавируса. А сега се очаква и Франция да предприеме подобен ход, показват данни от бюджетния план на държавата, който беше представен от финансовия министър Брюно Льо Мер в понеделник.

Втората по големина икономика в ЕС постепенно ще редуцира финансовата подкрепа за гражданите за купуване на електрически превозни средства, съобщава Bloomberg. Правителството на страната възнамерява да намали помощите oт 7 000 eвpo нa 6 000 eвpo. Това най-вероятно ще стане през следващата година, а през 2022 година финансовите стимули за електромобили ще бъдат редуцирани на 5 000 eвpo.

Междувременно държавната помощ за закупуването на хибриден автомобил също ще бъде свита с до 1 000 евро през 2021 година.

Продажбите на електромобили в Европа растат въпреки пандемията

Продажбите на електромобили в Европа растат въпреки пандемията

Но 98% от тях са в богатия Запад. ЕС има идея как да стимулира покупките и в останалата част

За домакинствата с ниски доходи, които се ориентират към закупуване на електромобил, допълнителният стимул ще бъде фиксиран на 3 000 евро.

Данни на индустриалната група в бранша ССАF показват, че за периода януари-август във Франция делът на електромобилите е бил 6,1%. А това е значителен напредък спрямо 1,9% дял през 2019 година.

Според анализаторите нарастващият дял на електрическите превозни средства до голяма стенеп се дължи именно на държавните стимули в различните страни. Xибpидните превозни средства също регистрират ръст на пазарния си дял, въпреки по-ниските помощи.

Гърция ще плаща 25% от цената купените електромобили. И 2 години ги освобождава от пътна такса

Гърция ще плаща 25% от цената купените електромобили. И 2 години ги освобождава от пътна такса

Страната отделя 100 000 000 евро субсидии за нови 14 000 коли